- Folk vil alltid kjøpe plater, og vi vil alltid lage dem

Møt en optimistisk soulstjerne, og se videopremiere!

(Dagbladet.no): - Når du elsker noe, respekterer du det. Gjør alltid det du elsker mest, det er det som holder deg gående, sier Raphael Saadiq (42).

Soulhelten fra California har drevet med musikk siden han var seks år. Nå er han i Oslo for å skape blest rundt sin svært så kritikerroste tredjeplate.

- Elsker Sondre Lerche
Om «The Way I See it», som kom i fjor høst, skriver Dagbladets anmelder Sigrid Hvidsten: « I disse retrotider, der Amy Winehouse tror hun er Aretha, Duffy har studert Dusty Springfield med lupe, Adele forsøker å dra en Carole King, og gud og hver soulmann imiterer Marvin Gaye, er Raphael Saadiq fortsatt retrokongen.»

I morgen spiller han en utsolgt showcase-konsert på Cosmopolite. Plateselskapet håper han vil bli den nye John Legend.

Men Saadiq er som nevnt ingen fersking i musikkbransjen. Foruten tre soloalbum og bandprosjektene Lucy Pearl og Tony! Toni! Toné!, har han skrevet og produsert musikk for artister som Whitney Houston, Mary J. Blige, Snoop, Stevie Wonder, Kelis, Q-Tip, og ikke minst D'Angelo, som han blant annet skrev den Grammy-vinnende låta «Untitled (How does it feel)» sammen med. Og norske Sondre Lerche, selv om låtene han produserte for ham aldri kom med på noen plate.

- Sondre! Jeg elsker ham! Han er et super-supertalent! Jeg liker sangene hans, videoene, måten han spiller gitar. Det er egentlig mange sjelfulle artister i Norge, jeg har sett flere gode band på festival her, sier han, men klarer ikke å nevne bestemte navn.

Lager låt for Elton John
For øyeblikket lager han musikk for en hakket større artist.

- Jeg skriver en låt for Elton John. Jeg skal spille på Oscar-festen hans i februar, og håper å få den ferdig til da. Men jeg prøver fortsatt å få taket på den. Forhåpentligvis blir det noe bra, noe han liker, sier han.

I tiden framover håper han imidlertid å få tid til å fokusere mer på sin egen musikk. Han har planer om å turnere mye mer framover, og er så smått i gang med å skrive låter til soloalbum nummer fire. Da kan hans mange musikalske bekjentskaper komme godt med. På den siste plata bidrar blant andre Stevie Wonder.

- Jeg tryglet ham om å være med, og det er stort for meg at han sa ja. Han er en god venn av meg, men fungerer også som en mentor. Det er mange som ser på ham som det. Han er en sånn type person som du føler er broren din med en gang du møter ham, mener Saadiq.

Vil lage musikk uansett
- Hvorfor hadde du lyst til å lage en såpass retroinspirert plate som «The Way I See It»?

- Jeg er et barn av 60-tallet, og da jeg fikk sjansen til å eksperimentere på egenhånd, kom alt tilbake til meg. Bildet på albumcoveret ble faktisk tatt for tre år siden, på en konsert da jeg sang Marvin Gayes «Ain't That Peculiar». Da jeg så bildet, tenkte jeg at jeg ville lage en plate som passet til det, forteller han.

Men mye har endret seg i musikkbransjen siden Marvin Gayes tid. Selv om retroinspirert soul er svært så i vinden for tida, er det langt færre band som spiller soul i dag enn da Saadiq begynte med musikk.

- Radioen var mye viktigere da, og nedlastning fantes ikke. Men nedlastningen tvinger musikkbransjen til å fokusere mer på festivaler. Det er bra, mener Saadiq, som ikke vil svare på om det var bedre å være artist før.

- Det kan aldri være dårlige tider for å drive med musikk. Selv om ingen kjøpte plata mi, ville jeg likevel lage musikk. Det tror jeg gjelder for andre artister også, derfor vil vi overleve. Og folk vil kjøpe plater uansett, bare de er gode nok. Folk vil ha noe håndfast å holde i, mener han.