Folk vil egentlig ikke drive med ulovlig fildeling

Men fristelsen blir for stor.

GLAD: Daglig leder Elin Aamodt i GramArt er fornøyd med folks holdninger til nedlasting av musikk. FOTO: STEINAR BUHOLM
GLAD: Daglig leder Elin Aamodt i GramArt er fornøyd med folks holdninger til nedlasting av musikk. FOTO: STEINAR BUHOLM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Slik konkluderer daglig leder i GramArt, Elin Aamodt, etter å ha studert resultatene av Norstats spørreundersøkelse om forbrukernes holdning til ulovlig nedlasting av musikk. Ikke overraskende viser den at folk under 30 år både er mest aktive og har minst skrupler når det gjelder å laste ned musikk uten å betale, men for befolkningen som helhet er holdningen annerledes.

Kraftig signal
– Hele 84 prosent mener at de som står bak musikken selv må få bestemme om den skal selges eller gis bort.

Det er det samme som artistene mener, og et kraftig signal til både politikerne og forbrukerne. Det handler kort og godt om holdningen til «mitt», «ditt» og det å stjele, sier hun, dagen før Høyres stortingsgruppe arrangerer fagseminar om «Ulovlig fildeling og lovlige tilbud – utfordringer og muligheter» og tre dager før det faller dom i Pirate Bay-saken i Sverige.

– Undersøkelsen viser at mangel på lovlige nedlastingsmuligheter ikke er hovedgrunnen til at folk laster ned ulovlig?

– At bare fire prosent mener at mangelen på gode nok lovlige tjenester gjør at folk laster ned musikk gratis, er veldig interessant. Vi blir jo ofte møtt med en påstand om at folk laster ned ulovlig fordi det ikke finnes gode nok lovlige tjenester. Undersøkelsen viser altså det stikk motsatte.

Liten risiko
– Samtidig tror folk flest at den ulovlige nedlastingen vil fortsette så lenge risikoen for å bli straffet er liten, selv om de anerkjenner opphavsretten?

– GramArt kommer til å bruke resultatet av undersøkelsen i det videre arbeidet for å styrke en tydeliggjøring og mer konkret håndhevelse av lovverket, sier Aamodt.

Undersøkelsen

* Sju prosent av alle med tilgang til internett oppgir at de ofte har lastet ned musikk uten å betale. 22 prosent innrømmer å ha lastet ned «noen ganger», 71 prosent sier de aldri har lastet ned uten å betale.

* I aldersgruppa under 30 år oppgir hele 24 prosent av dem med internettilgang å ha lastet ned ofte, 46 prosent noen ganger. Bare 30 prosent av denne aldergruppa har altså aldri lastet ned musikk uten å betale, mens tilsvarende prosenttall for gruppa over 50 år er 93.

Kilde: Spørreundersøkelse blant 1000 nordmenn utført av Norstat AS for musikkbransjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer