Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Folk vil merke kuttene

NRK skal spare penger og kutter 40 årsverk i distriktene.

KUTTER: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tar bort 40 årsverk fra distriktskontorene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KUTTER: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tar bort 40 årsverk fra distriktskontorene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): Statskanalen kutter 40 årsverk i distriktsdivisjonen. Halvparten av disse tyve skal være administrativt ansatte.

Dette bekreftes av NRK til Dagbladet.

- Tøvete Sju av NRKs 15 distriktsredaksjoner får færre journalister i sin stab, opplyser NTB.

- NRK skal være 300 færre årsverk ved utgangen i 2015 enn vi var i inngangen i 2014. I distriktsdivisjonen er vi 1000 ansatte, og 40 av disse stillingene må bort, sier distriktsdirektør i NRK Grethe Gynnild Johnsen til Dagbladet.

NRK-lisensen har lenge vært under press, og Dagbladet har kunne avsløre at statskanalen er Europas dyreste allmennkringkaster per lisensbetaler. 

- Vi har gått inn i spareprosessen ved å si at vi skal skjerme publikum i størst mulig grad. Men det vil være tøvete å si at man skal kutte 300 stillinger i NRK totalt uten at det skal ramme publikum. Oppdraget vårt står fast, men det vil få påvirkning, det gjør alltid når det kuttes i ansatts, sier hun videre.

- Vil NRKs brukere merke disse kuttene?

- Ja, det tror jeg man alltid vil gjøre når det kuttes på denne måten. Det er ikke slik at det var folk der ute som ikke gjorde en jobb. Det er klart dette rammer NRK, sier hun.

Lisenskrøll Johnsen sier kuttene er en direkte følge av lavere lisenstildeling for inneværende år, og presiserer at også nyhetsavdelingen i statskanalen forbereder store kutt i bemanningen.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) frøs egentlig lisensen for 2015, og NRK har siden vært under et sterkt økonomisk press. KrF og Venstre forhandlet lisensen opp til en økning på 25 kroner for inneværende år. Det betyr likevel en inntektsnedgang for NRK i år, dersom vi inkluderer prisvekst og inflasjon i regnestykket. 

- Jeg skulle ønske NRK fikk den lisenstildelinga vi ba om, fordi det var tufta på reelle justeringer i pris- og lønnsvekst. Samtidig er det vanskelig for oss å beklage vår økonomi all den tid den kommersielle delen av bransjen er enda hardere rammet, sier Johnsen.

- Vil det komme flere nedbemanninger i distriktene i løpet av 2015?

- Det kan komme justeringer og prioriteringsendringer, men vi venter ingen ytterligere kutt i årsverk, nei. 

Tidligere i vinter har flere politikere foreslått store endringer i NRK - blant annet egen NRK-skatt eller kutt i underholdningstilbudet i kanalen.

NRK har også vurdert store kutt i sin arkiv- og researchavdeling. Det gikk ansatte i avdelinga ut og advarte mot på det sterkeste. De beskrev kuttene som «potensielt katastrofale». 

Dette skjer samtidig som NRK oppleser stor suksess. Statskanalens «Kampen om tungtvannet» går for fulle mugger, og setter stadig nye seerrekorder. Serier som «Anno» og «Verdens beste skijenter» opplever også svært gode seertall.