Folke- vandringens tid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På globaliseringens første trinn, da varehandel og kapitalbevegelser ble liberalisert, var det hovedsakelig industrilandene og de viktigste handelspartnerne deres, deriblant Brasil, Kina og India, som fikk fordelene ved globaliseringen. Nå som vi går inn i den nye mobilitetens tidsalder, vil stadig flere mennesker krysse grenser. I jakten på muligheter og et bedre liv, kan de redusere de store ulikhetene som er så karakteristisk for vår tid, og sette fart på utviklingen i u-landene.

Bare for å ta ett eksempel: Innvandrere sendte hjem 264 milliarder dollar i 2006. Det er tre ganger så mye som all internasjonal u-hjelp til sammen. I noen land er en tredjedel av familiene avhengig av disse bidragene for å slippe å leve i fattigdom. I utviklingslandene finansierer hjemsendte penger helsetjenester, utdanning og gründervirksomhet på grasrota.

Den friere bevegelsen av mennesker er som olje som smører den globale økonomien. Når et sykehus i London trenger sykepleiere, rekrutteres de fra Ghana eller Sierra Leone. Når Google søker etter programmerere, er ofte utviklingsland kilden. Fram til nå har denne mobiliteten av mennesker vært til fordel for rikere land og skapt bekymringer om hjerneflukt i fattigere land. Vi får imidlertid stadig større kunnskap om hvordan vi skal få migrasjonen til å fungere til beste for alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer