Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Folkeaksjon for Gelius

I kveld går innbyggerne i øykommunen Ibestad i Troms i fakkeltog for å få prest Einar Gelius til bygda.

FOLKEKJÆR Folket i kommunen Ibestad har gått langt for å sikre seg Einar Gelius som prest i kommunen. Han er eneste kvalifiserte søker på stillingen, men risikerer likevel å ikke bli ansatt. Foto: Steinar Buholm
FOLKEKJÆR Folket i kommunen Ibestad har gått langt for å sikre seg Einar Gelius som prest i kommunen. Han er eneste kvalifiserte søker på stillingen, men risikerer likevel å ikke bli ansatt. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har vært et voldsomt engasjement for å få Einar Gelius til kommunen, sier ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind til Dagbladet.

Kommunen Ibestad i Troms, halvannen times kjøretur fra Harstad, og med knappe 1500 innbyggere har siden våren i fjor vært uten sogneprest. Og siden den gang har det ikke vært noen søkere på den ledige stillingen. Det var før jobben ble lyst ut for tredje gang, og forfatter og tidligere prest i Vålerenga kirke, Einar Gelius søkte på stillingen. 

Men selv om han er eneste kvalifiserte søker er det ikke gitt at den tidligere profilerte Oslopresten får jobben.

- Vi har fått signaler fra bispedømmerådet om at de ønsker at stillingen skal lyses ut en fjerde gang for å få et bedre søkergrunnlag, sier leder for Ibestad Menighetsråd, Raymond Johnsen

Fakkeltog
Det har vekket et voldsomt engasjement i den lille kommunen. På kort tid har lokalsamfunnet satt i gang underskriftskampanjer, og kommunestyret har signert oppropet med samtlige partier i ryggen.

Og i kveld skal bygda samles i fakkeltog til støtte for presten.

- Jeg har aldri hørt om at et kommunestyre blander seg inn i en presteansettelse. Lokalbefolkningen har satt igang underskriftaksjoner, og skal i kveld gå i fakkeltog. Det er ganske enestående. Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier hovedpersonen selv, Einar Gelius, til dagbladet.

FORFATTER: Tidligere prest i Vålerenga kirke, Einar Gelius, har tidligere gikk ut flere bøker. Boka Sex i Bibelen kom ut i 2010, og endte til slutt med at Gelius ikke fikk jobbe i Vålerenga kirke. Foto: Nina Hansen
FORFATTER: Tidligere prest i Vålerenga kirke, Einar Gelius, har tidligere gikk ut flere bøker. Boka Sex i Bibelen kom ut i 2010, og endte til slutt med at Gelius ikke fikk jobbe i Vålerenga kirke. Foto: Nina Hansen Vis mer

Han legger til at han er glad for all støtten.

Gelius har ikke vært fast ansatt som prest siden han sluttet i Vålerenga kirke i 2010 etter flere kontroverser med biskop Ole Christian Kvarme. Men han har fortsatt som prest, og har ledet både bryllup og begravelser etter ønske fra ulike folk.

- Kommunen har hatt omgjengelige, folkekjære og liberale prester tidligere, og det har vært veldig godt mottatt blant befolkningen. Så søkte Einar Gelius, som er en folkekjær prest. Det ene har ført til det andre, og nå har det blitt en folkeaksjon for å få han ansatt, sier ordfører Brustind.

- Tull
Begge menighetsrådene i kommunen har innstilt Gelius til å få jobben, men i det siste møtet møtte den fungerende prosten opp, og advarte mot ansettelsen av Gelius, forteller Johnsen.

- Vi mener det er tull å lyse ut stillinga en fjerde gang. Vi har en kvalifisert søker, og ser ikke noen grunn til å ikke ansette han, sier Johnsen, og legger til at det er uvanlig at bispedømmerådet ikke følger menighetsrådets innstilling.

- Vi håper det skjer i dette tilfellet også.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med leder i Nord-Hålogaland Bispedømmeråd, Anne Marie Bakken, men hun har tidligere uttrykt for Harstad Tidende at hun ikke kjenner godt nok til saken til å utale seg i detalj. Avgjørelsen om Gelius skal ansettes eller ikke faller neste mandag.

 

FOLKEAKSJON: Ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind, sier kommunen tidligere har hatt folkekjære prester.
FOLKEAKSJON: Ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind, sier kommunen tidligere har hatt folkekjære prester. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!