Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut
TRUMP: - Det er en ekkel, horribel sykdom som aldri burde ha forlatt Kina, sier Donald Trump i kvelden pressekonferanse. Video: AP Vis mer

KOMMENTARER

Folkeavstemningen om Trump

Donald Trump får det på en måte som han vil. Egoet uten sidestykke får en folkeavstemning om seg selv. Det er bare det at den taper han på alle fronter, skriver Morten Strand.

Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Det rakner for Donald Trump. Krisene knyttet til coronaen, økonomien og rasekonfliktene som herjer USA, gjør et gjenvalg i november stadig mindre sannsynlig. Det gjør det ikke lettere for presidenten at de tre store krisene er tett knyttet til hverandre, og forsterker hverandre. Eller at valget i november blir en folkeavstemning om Donald Trump. For det er en folkeavstemning som han ligger an til å tape stort, slik det ser ut når det bare er litt mer enn 100 dager igjen til valget. En nesten usynlig motkandidat Joe Biden gjør at bildet forsterkes av at Donald Trump er sin egen verste fiende.

Da coronaen rammet Amerika, så kledde den samtidig av Donald Trump. Hans innledende kommentarer om at det var en forkjølelse som snart ville gå over av seg selv, var like feil som skrytet nå om at USA er best i verden når det gjelder behandlingen av pandemien. Etter at han nå også oppfordrer til å gå med maske, og sier at pandemien bare vil bli enda verre, så har han har prestert å si to diametralt motsatte ting om pesten. Og begge er like gale. Splitter pine gale.

CORONAVIRUSET: Det er Priorities USA, en demokratisk Super PAC, som har publisert videokampanjen. I klippet hører vi hvordan USAs president har omtalt coronaviruset. Vis mer

Det må være rekord. I kommunikasjon, og i forvirring, også i Trumps tid. Det kan virke som om den politiske knipetangsmanøveren han har tvunget republikanerne inn i; enten så er du for Trump, eller så er du ikke republikaner, nå sprekker. Strategien med å kidnappe store deler av folkemeningen med løgner og fordreininger er i ferd med å tape sin magiske – og for mange uforståelige – kraft.

Et tegn i tida er at det nå er full uenighet mellom Trump på den ene siden og en rekke framtredende republikanske guvernører og senatorer på den andre siden, om både krisepakker og om åpning av samfunnet er riktig. Utgangspunktet er at smittetallene i stater som blant annet Florida, California, Texas og Arizona har skutt i været etter for tidlig åpning. Et annet tegn i tida er meningsmålinger som viser at 62 prosent av amerikanerne mener at Trumps behandling av pandemien «skader mer enn den hjelper». Det er helt oppsiktsvekkende tall som også bidrar til at ledende republikanere endelig har ryggrad til å motsi presidenten som med sitt sludder har kidnappet store deler av opinionen.

Og mens coronaen herjer, så går det også nedover med økonomien. Flere titalls millioner amerikanere er uten jobb på grunn av pandemien, og selv om samfunnet har åpnet opp igjen er det for eksempel 62 prosent mindre omsetning på restauranter og spisesteder. Imens vil Trump tvinge samfunn med økt smitte til å åpne, og truer blant annet med i holde tilbake føderal finansiering av skoler hvis de ikke åpner etter sommerferien i august.

Trumps siste kort når det gjelder gjenvalg i november kan være rasisme-kortet. Men Black Lives Matter-bevegelsen i kjølvannet av politidrapet på George Floyd i Minneapolis ser snarere ut til å ha smeltet amerikanerne sammen, enn å ha økt rasemotsetningene, slik mange mistenker at Trump ønsker. Mer enn halvparten av hvite velgere sier at de er enige med budskapet til Black Lives Matter-bevegelsen. Og mer enn halvparten av hvite velgere støtter de som motsetter seg politibrutaliteten mot demonstranter.

Som sin egen verste fiende er Trump i ferd med å samle USA på en oppsiktsvekkende måte. Amerikanere er i ferd med å finne hverandre. Tvers gjennom raseforskjeller, økonomiske forskjeller og tradisjonelle ideologiske forskjeller, så er store deler av USA i ferd med å finne hverandre i en allianse mot Trump. Hans vel dokumenterte løgnaktighet, og alle hans andre mentale og moralske skavanker, samler folk i en koalisjon drevet av president Trumps evne til å vekke avsky. Det hjelper ikke at Trump politiserer rettsvesenet ved at han griper inn for å redde den tidligere rådgiveren Roger Stone som er dømt til fengsel for å ha løyet for kongressen, men som slikker hans føtter. Mens han sender en annen som er dømt for det samme, Michael Cohen, tilbake til fengsel, fordi han har valgt å skrive bok om Trumps løgner, svik, og – trolig – forbrytelser.

For Trumps uforliknelige ego burde en folkeavstemning om seg selv egentlig være godt nytt. Han har verdens største talerstol, der han praktisk talt har scenen for seg selv. Der spiller han selv rollen som både president, og som sin egen opposisjon. Han er altså i opposisjon til seg selv, slik for eksempel behandlingen av pandemien viser. De konfliktfylte rollene må han av naturlige grunner fylle med lite troverdig innhold. Resultatet er at han i stadig mindre grad blir trodd. Det er en ond sirkel med corona, økonomi og rasekonflikter, det er en nedadgående spiral. Som neppe brytes før valget i november.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!