Folkefest uten futt

KONSERT: Robbie Williams vant prinsessa og Vallhall, men musikalsk er han ikke noe kongsemne. Konserten ble selvsagt en folkefest av til dels hysteriske proporsjoner. Prinsesse Märtha var ekstatisk til stede på VIP-tribunen sammen med ektemannen Ari Behn, og på tribunen rett under satt Morten Abel. Han tok helt sikkert mentale notater foran vinterens storturné.

Men var det noe bra, da? Tja. Stemnings- og opplevelsesmessig, ubetinget ja. Dette var, fra perspektivet til en gjennomsnittspublikummer, utvilsomt en stor aften.

Musikalsk, derimot, er beholdningen etter en kveld i selskap med mister Williams heller tvilsom.

I Vallhall ble det en konsert som egentlig ikke er bygd rundt musikken, men som snarere er konstruert på en kommunikativt uslåelig måte som gjør at Robbie Williams garantert vil ha publikum i sin hule hånd, slik at musikalske svakheter med letthet kan feies under sceneteppet. Slik ble hitlåtene egentlig bare soundtracket til et standupshow, en rock'n'roll-varieté som først og fremst blir en varm opplevelse fordi Robbie så til de grader er en raus og givende scenepersonlighet. Han er like overbevisende som en litt slesk bruktbilselger som vet at han er jævlig god til å få napp hos kundene sine.

Sjelden blir dette tydeligere enn når Robbie henger på seg kassegitaren for litt solotrubadurvirksomhet halvannen time ut i settet. Dette blir, rent teknisk, et utvilsomt musikalsk lavmål, hvor en mann med meget begrensede evner på «sitt» instrument likevel evner å overbevise publikum om at han er gjenfødt som den nye Bob Dylan eller noe sånt. Imponerende i grunnen, men selvsagt av helt feil grunner.

Slik vil da også et par helt fine låter underveis - den albumpompøse storytellersaken «Me And My Monkey» ble faktisk et av kveldens bedre musikalske øyeblikk - sikkert havne i bakre rekke av minneverdige stunder i Vallhall i går. I stedet vinner Robbie hjertene med hemningsløst publikumsfrieri, i overkant opplagt norgesskryt og en klinestund med ei jente fra publikum. Så enkelt, og akk så effektivt.

PUBLIKUMSFRIERI: 15000 publikummere jublet for Robbie Williams, og under ekstranummeret «Rock DJ» svøpte han seg selv i det norske flagget. Men musikalsk var det ikke noen stor kveld i Valhall i Oslo i går.