Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Folkefienden i Washington

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IBSEN I USA: Mens Ibsenfestivalen ruller her hjemme, har regissør Kjetil Bang-Hansen tatt turen over havet til Washington DC, der han har satt opp Henrik Ibsens «En folkefiende» i amerikanernes hovedstad, i scenografien til Timian Alsaker, men med amerikanske skuespillere i rollene. Forestillingen hadde premiere tirsdag på byens Shakespeare Theatre. I går hadde Washington Post en riktig rosende anmeldelse.

«EN FOLKEFIENDE» er i USA kanskje best kjent i Arthur Millers bearbeidelse av stykket, med ekko fra McCartneytidens heksejakt, men Kjetil Bang-Hansen har arbeidet med en ny oversettelse. Og kritikeren Peter Marks likte det han så. Etter først å ha beklaget seg lett over at tematikken i Ibsens stykker, som kvinnesak, miljøvern og populisme lett gir ham et slags velpolstret sosial viktighet, slik at oppsetningene av ham lett blir vitaminteater - veldig sunt men temmelig smakløst, føyer han til at denne oppsetningen er alt annet enn en støvete polemikk om miljøvern.- «En Folkefiende» kan spilles effektivt som politisk satire, og det er den spesifikke styrken i Bang-Hansens regi, skriver Marks, som føyer til at dette er den morsomste oppsetningen av stykket han noen gang har sett, med en tone som ligger nærmere farsen enn tragedien.

DOKTOR STOCKMANS motstandere er nærmest skikkelser fra satiretegnernes skisseblokker. Anmelderen innvender imidlertid at noe av den følelsesmessige nyanseringen går tapt til fordel for spillestilens tempo og komedien, men framhever samtidig en scene med datteren Petra, som viser belastningen på Stockmans familie. Dette er en oppsetning som unngår feilene i andre Ibsen-oppsetninger, og byr på underholdning der aktualitet ikke blir et synonym for tørt teater, avslutter Peter Marks. Alsakers scenografi framheves også, den er lagt til et trettitall i gråtoner, med utsikt fra vinduet rett til rørene som fører det forurensede vannet inn i kurbadet.

OG DET LIGGER kanskje noe eget i Ibsens humor som en norsk regissør som Kjetil Bang-Hansen lettere tør gripe fatt i, enn amerikanere selv. Der blir Ibsen lettere sett på som en alvorsmann, humor går lett tapt i oversettelser. Bang- Hansens oppsetning spilles i Washington til 22. oktober.