DEBATT

Statsborgerskap:

Folkefiender og statsborgerskap i en rettsstat

Regjeringens avviste forslag om tap av statsborgerskap for-tjener skepsis, men det er ikke et åpenbart rettsstridig angrep på Grunnloven.

FEILAKTIGE PREMISSER: Når justisministeren beskylder stortingsflertallet for å mene at «terroristenes rettigheter er viktigere en nasjonens sikkerhet», er det imidlertid både en direkte feilaktig fremstilling av premissene og uttrykk for en uholdbar retorikk og bildebruk i et demokrati, skriver Jon Wessel-Aas. Foto: Øistein Norum Monsen
FEILAKTIGE PREMISSER: Når justisministeren beskylder stortingsflertallet for å mene at «terroristenes rettigheter er viktigere en nasjonens sikkerhet», er det imidlertid både en direkte feilaktig fremstilling av premissene og uttrykk for en uholdbar retorikk og bildebruk i et demokrati, skriver Jon Wessel-Aas. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange har med rette reagert på justisministerens uakseptable retorikk overfor Arbeiderpartiet og det øvrige stortingskomitéflertallet som ikke stemte for å vedta deler av regjeringens lovforslag om nye bestemmelser om tap av statsborgerskap.

Mange har imidlertid tilsynelatende ikke satt seg helt inn i selve lovforslaget og hvilken del av det som Stortingets kommunal- og forvaltningskomite ikke ville innstille på å vedta.

Justisministeren har selv bidratt til en grov feilfremstilling, når hun har formidlet at det som ble stemt ned var hjemmel til å ta statsborgerskapet fra «fremmedkrigere og terrorister». Den delen av forslaget som ble stemt ned, dreide seg om personer som ikke er dømt for noe.

Forslaget er nemlig todelt (og begge deler forutsetter av personen i utgangspunktet har et annet statsborgerskap i tillegg til sitt norske).

Den ene delen er at det som del av straffedommen mot personer som er funnet skyldig i visse straffbare handlinger, herunder terrorhandlinger, og som i tillegg har «utvist fremferd sterkt til skade for Norges vitale interesser», som del av straffedommen kan dømmes til å miste sitt norske statsborgerskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer