DEBATT

Reproduksjonstallet

Folkehelseinstituttet under lupen

Regjeringen valgte å slå ned viruset. Det var på tross av, og ikke på grunn av, FHIs anbefalinger.

KUNNE GÅTT MYE VERRE: Dersom Bent Høie og regjeringen hadde hørt bare på FHI og direktør Camilla Stoltenberg, 12. mars, kunne vi i dag hatt en situasjon med vesentlig mer smitteutbredelse, sykelighet og dødelighet, skriver innsenderne. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
KUNNE GÅTT MYE VERRE: Dersom Bent Høie og regjeringen hadde hørt bare på FHI og direktør Camilla Stoltenberg, 12. mars, kunne vi i dag hatt en situasjon med vesentlig mer smitteutbredelse, sykelighet og dødelighet, skriver innsenderne. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den 28. mai skrev vi en kronikk i Dagbladet der vi påstår at FHIs leder Camilla Stoltenberg presenterer misvisende beregninger av hva reproduksjonstallet (R) var rett før nedstengningen av Norge 12. mars.

I Dagbladet 5. juni kom Stoltenberg med et tilsvar der hun ikke imøtegår vår kritikk, men i stedet gjentar sin påstand om en R på 1,1 den 12. mars. Samtidig innrømmer hun vår antakelse om at tallet stammer fra en modell vi mener ikke kan brukes tidlig i epidemien.

Andre beregninger av R for denne perioden, bl.a. fra FHI, anslår R omkring 3. At Stoltenberg fortsatt hevder at R skal ha vært så lav 12. mars, mener vi bidrar til å befeste en feilaktig oppfatning om at nedstengningen kan ha vært unødvendig.

I vår kronikk skrev vi videre at FHI den 12. mars, til forskjell fra regjeringen, mente at en nedstengning ikke var nødvendig. I sitt tilsvar skriver Stoltenberg at vi tar feil. Dette begrunner hun med FHIs risikovurdering fra 12. mars. Det inviterer til å hente fram igjen denne rapporten og se hva FHI skrev om risiko og tiltak.

I risikovurderingen fra 12. mars anslår FHI at 2,2 millioner (42 prosent av befolkningen) vil bli smittet totalt. FHI foreslo smittebekjempende tiltak, men målet med tiltakene var ikke å slå ned epidemien, men å bremse den og hindre overbelastning av helsevesenet: «Når epidemien begynner, er målet å bremse spredningen slik at epidemikurven avflates» (side 5).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer