Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vaksine:

Folkehelseinstituttet vil ikke kaste tusenvis av vaksiner

Det er viktig å fullføre vaksinasjonsprogrammet med den samme vaksinetypen som det er påbegynt med.

Alle kvinner født i 1991 eller seinere kan få gratis HPV-vaksinering. For å være fullvaksinert, må dosen gis tre ganger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Alle kvinner født i 1991 eller seinere kan få gratis HPV-vaksinering. For å være fullvaksinert, må dosen gis tre ganger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 29. juni våknet vi til en nyhet fra NRK om at Folkehelseinstituttet mener vi skal kaste tusenvis av brukbare HPV-vaksiner. Det er heldigvis ikke helt riktig at vi ønsker å kaste tusenvis av vaksiner. Tidligere i år ba Helse- og omsorgsdepartementet oss om å levere et forslag i september, om hvordan vi bør bruke restlageret av denne vaksinetypen når vi går over til en annen type.

Oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet dreier seg om restlageret instituttet kommer til å ha. Nå åpner folkehelseministeren for at kommuner som har et restlager selv skal beslutte videre bruk. Det er vi glade for.

Frem til nå har vi antatt at få eller ingen kommuner vil ha igjen et større restlager av Gardasil når jentene som har rett til fullvaksinasjon med Gardasil har fått det.

Årsaken til at vi har tenkt slik, er at vi kontaktet kommunene i fjor vår, nettopp for å orientere om det forestående skiftet av vaksine og ba dem ikke bestille mer enn de visste de ville få bruk for. Vi vet nå at Bergen kommune har ca. 150 doser igjen. Det rekker til 50 personer. Vi forstår godt at Bergen kommune vil tilby disse dosene til noen som kan ha nytte av dem framfor å kaste dem. Vi setter pris på deres initiativ, og det har igangsatt prosesser som kan løse eventuelle liknende situasjoner i andre kommuner.

For å være fullvaksinert mot HPV, skal de som er 15 år eller eldre ha tre doser HPV-vaksine. Gardasil er kjøpt i en vanlig anbudsprosess til barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse som har rett til vaksinen. Fra høsten 2017 byttet man vaksine til Cervarix, etter en ny anbudsrunde for kjøp av HPV-vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet. Det er viktig å fullføre vaksinasjonsprogrammet med den samme vaksinetypen som det er påbegynt med. Det er dermed tre ting som har vært viktig i vår dialog med kommunene:

· Vi byttet leverandør høsten 2017

· Kommunene må ha nok gjenværende vaksiner til å fullvaksinere jentene som har rett til vaksiner gjennom barnevaksinasjonsprogrammet

· Kommunene bør ikke bestille mer enn de har bruk for

Vi har en god dialog med legemiddelselskapet MSD som produserer Gardasil, og tror vi skal finne en løsning også for FHIs restlager av vaksiner. Vi er de siste som ønsker at vaksiner skal kastes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!