DEBATT

Debatt: Utdanning

Folkehøyskole er resepten mange har bruk for

For mange har folkehøyskoleoppholdet vært et vendepunkt. Vi har mer behov for folkehøyskolene enn noensinne.

STÅR SAMMEN: Eventyrer Samuel Massie og Venstre-leder Trine Skei Grande slåss for folkehøyskolene. Foto: Venstre
STÅR SAMMEN: Eventyrer Samuel Massie og Venstre-leder Trine Skei Grande slåss for folkehøyskolene. Foto: Venstre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi som er forfatterne av dette innlegget, Trine og Samuel, er forskjellige. Samuel er eventyrer, forfatter og foredragsholder. Trine er politiker. Men vi brenner begge for at ungdom skal komme seg gjennom skolen, trives og få utvikle sitt potensial. Og vi mener at folkehøyskole er resepten mange har bruk for.

I tenårene skal man ta veivalg som kan påvirke resten av livet. Mange unge synes det er vanskelig, med prestasjonskrav og forventninger på alle kanter. Ifølge en NOVA-undersøkelse fra 2015, opplever over 30 prosent av ungdom at «alt» er et slit eller at de bekymrer seg for mye. Én av fire jenter på tiende trinn og i videregående skole har depressive symptomer. Bruken av antidepressiva øker fort.

Regjeringen foreslo i høst å kutte i støtten til folkehøyskolene. Venstre og KrF reddet den, og feltet får nå mer penger. Folkehøyskolene blir stadig viktigere: Her bygges karakter, utenforskap forebygges og unge får senke skuldrene og stake seg ut en retning.

Det er viktig å huske på at det er billigere å bygge ungdom enn å reparere voksne.

Da Samuels bestefar var ung, kunne man velge om man ville fortsette på «realskolen», eller om man ville ta et avbrekk fra teorien etter sju skoleår. I dag har mange en forventning om minst 16 års uavbrutt skolegang. Fokuset er på karakterene, som skal bringe deg videre til neste studieplass. Bygging av karakteren som skal følge deg gjennom livet, blir nedprioritert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer