KIM LARSEN ER DØD: Han var danskens nasjonalskald og våre danske venner sørger nå, men de nynner kanskje okke som: «»Det er i dag et solskinsvejr». Foto: NTB Scanpix.
KIM LARSEN ER DØD: Han var danskens nasjonalskald og våre danske venner sørger nå, men de nynner kanskje okke som: «»Det er i dag et solskinsvejr». Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Kim Larsen ble 72 år gammel

Folkekongen av Danmark

Danskenes svar på Åge Aleksandersen og Björn Afzelius.

Dronning Margrethe må ha oss unnskyldt en stakket stund, men Folkekongen av Danmark er død. Han leve. Han synge. Han skåle. Han vil bli husket.

Vi er dem de andre ikke må lege med/vi er det dårlige selskab, sang Kim Larsen som nå har tatt med seg alle de kjæreste refrengene inn i evighetens jukeboks, plassert ved baren der oppe eller der nede.

Kim Larsen ble 72 år gammel. Han døde dagen etter Otis Rush (83), en av blueshistoriens siste store gitarister av den gamle Chicago-skolen.

Vår danske naboer og venner tar i dag fram de forgylte bokstavene, fra sitt rare alfabet, for å beskrive hvem Kim Larsen var og hva hans sanger har betydd for dem.

Anarkisten Kim Larsen ble nemlig elsket i sin samtid. Han var virkelig stor. Svenskene hadde Björn Afzelius. Vi har Åge Aleksandersen og danskene, Kim Larsen. For en trio. De som også en gang opptrådte sammen på Momarkedet, der også Jahn Teigen sang med, i Nordahl Griegs «Til ungdommen».

Nå er Bjørn og Kim borte, men begge etterlater seg sangskatter som vil overleve deg og meg pluss Donald Trump og alle andre med mindreverdighetskomplekser.

Larsen bortgang blir et stort savn for utrolig mange dansker. Dette fra alle mulige samfunnslag. Både de som henger rundt Københavns hovedbanegård, i nærheten av Christiania, de syklende, de med kystvind i håret og blant praktvillafolket. De som sprader langs Strandveiens whiskybelte.

De vet at den moderne danske nasjonalskalden er død. Han som fanget bredt med sine tekster og ukompliserte melodier. Han som var direkte ujålete, og som hvis det ble for kunstnerisk, ble mer folkelig neste gang, sies det i danske medier. Han så på seg selv først og fremst som en popsanger, ikke en kunstner. Litt Bob Dylan over ham med slike uttalelser, ettersom Dylan også har uttalt at han egentlig bare er en synge – og dansemann.

Vi skal ikke trekke denne sammenlikningen videre, men begge to er godt likt av både Ola dunk og Ola og Kari nordmann.

Kim Larsens musikk? Er det noe jeg har hørt veldig mye på? Som jeg kan veldig mye om? Vel, du skal ikke juge så inderlig vel. Spesielt ikke når du skriver om de nylig avdøde.

Derfor. jeg sto aldri tettest inntil scenekanten og hørte på Gasolin eller Kim Larsen & Kjukken eller bare Kim Melius Flyvholm Larsen fra Kongens by. Verdens fineste Køben, både på blanke formiddagen og 'Midt om natten'. Hørte ham live en eneste gang ved en tilfeldighet.

Men, jeg trodde forresten at vi som har vært på Roskilde-festivalen noen ganger kanskje hadde opplevde Larsen der, men det stemmer ikke. Den folkekjære artisten har faktisk bare spilt der én eneste gang, og det var sammen med Gasolin i 1974. Fy skam dere, Roskilde. Men nå er det for seint å ligge ved det oransje teltet, for eksempel en tung søndag formiddag - med grønne tømmermenn - og be om en kur fra Larsens «Papirsklip» og «Kvinde Min».

Gamle Larsen var som sagt stolt av å kalle seg anarkist, og han levd da også deretter. Han lot seg ikke presse inn i bestemte politiske og trange former, men var trofast mot det å ikke være så fordømt forutsigbar.

Her har de fleste av oss nordmenn mye å lære. Veldig mye å lære. Larsen ville ei heller blitt spesielt sur hvis det i et minneord om ham ville blitt antydet at han var en stolt begersvinger. For som han sier i en dokumentarfilm om sitt liv:

«Noe av det beste med å være musiker er at vi står opp når vi vil, spiser en god frokost og går til øvingslokalet. Etter at vi har spilt et par timer, så ser vi på hverandre og sier; nå fortjener vi en bayer. Og, så går vi og tar en bayer».

Dansker og bayer? Jo da, vi kan godt like det. Og, vi skal ikke være teitere enn at vi tilstår at vi hørt litt på tidlig Gasolin, dette før de forsøkte å bli store i USA.

Gasolin, og etter hvert Kim Larsen solo & sammen med Kjukken, har veldig mange sanger som danskene har et nært forhold til. Eller som den danske målvakten, Kasper Schmeichel (31) fra Leicester City, skriver på sosiale medier: Hvor er det sørgeligt at høre Kim Larsen er død. Har vokset op med hans sange. Den mest ikoniske danske musiker nogensinde.

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen skriver også på Facebook:

Kim Larsen, lyden, stemmen, musikken, manden. Han var, ja baggrundstæppet og lydsporet til vores liv. Han var den danske folkesjæl: Anarkisten, den evige drillepind, den følsomme sjæl, provokatøren. Plus den poetiske åre. Fik du set det du ville? Fik du hørt din melodi? Tak.

Vi tar fram en lille, en bayer fra kjøleskapet, ser høstens farger er i rute og hilser kanskje mot et par kurrende duer og visker: Hva' gør vi nu lille du?

Kilder: rabalderband.dk dr.dk imdb.dk. politiken.dk. Wikipedia.