HÅP om KUPP: Demonstranter kaster tilbake en granat med tåregass nær statsministerens kontor i Bangkok. De vil avsette statsminister Yingluck Shinawatra, sette Grunnloven til side og fjerne de folkevalgte. Foto: AP / Scanpix / Wason Wanichakorn
HÅP om KUPP: Demonstranter kaster tilbake en granat med tåregass nær statsministerens kontor i Bangkok. De vil avsette statsminister Yingluck Shinawatra, sette Grunnloven til side og fjerne de folkevalgte. Foto: AP / Scanpix / Wason WanichakornVis mer

«Folkekupp» mot de folkevalgte

Demonstrantene i Thailand skjuler ikke at de vil avskaffe demokratiet og at de egentlig ønsker et statskupp.

Kommentar

Statsminister Yingluck Shinawatra sa i fjernsyn i dag, mandag, at hun vil åpne dørene for å snakke med demonstrantene, som i ni dager har krevd hennes avgang. Men demonstrantene vil ikke snakke med henne.

- De militære har sagt seg nøytrale og vil se en fredelig vei ut av dette, sa statsministeren under en pressekonferanse som ble overført i fjernsyn.

- Jeg er villig til å gjøre alt jeg kan for å gjøre mennesker glade, men som statsminister må det jeg gjør, være i samsvar med Grunnloven, sa hun videre.

Det er ikke lenger noe snev av tvil om demonstrantenes hensikter. De såkalte «gulskjortene», som ikke lenger kler seg i gult som tidligere, ønsker et statskupp. Og Thailand skal ikke ha folkevalgt regjering.

Den tidligere visestatsministeren Suthep Thaugsuban, som leder demonstrantene, hadde søndag et møte med statsministeren, og holdt etterpå en fjernsynsoverført pressekonferanse. Han sa at han møtte henne etter oppfordring fra de militære. Og han hevdet at alle de militære lederne var til stede under møtet.

Men han forhandlet ikke med henne, sa han. I stedet ga han statsministeren et «ultimatum»: Hun fikk 48 timer på seg til å gå av.

- Jeg sa til Yingluck at dette er den første og siste gangen jeg treffer henne inntil hun overlater makta til folket, sa Suthep.

- Hun fikk beskjed om at den eneste løsninga er å overlate makta til folket. Det kommer ikke til å bli noen forhandlinger, og det må være over innen to dager, sa han videre.

Suthep arbeider for det han kaller et «folkekupp». Thailand skal styres av et «folkeråd». Men dette skal ikke velges av folket. Suthep vil ha et «folkekupp» mot de folkevalgte og et «folkeråd» mot folkets vilje. Det er politiske klovnestreker på et farlig høyt plan. For å få til dette har han forsøkt å få hjelp fra de militære. Men det har han hittil ikke oppnådd.

De konservative - og autoritære - «gulskjortene»s politiske dagsorden er åpenlys og forsåvidt logisk. De har tapt fem valg på rad mot de såkalte «rødskjortene», tilhengerne av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som har vunnet valgene under stadig nye partinavn hver gang. I det siste valget juli i 2011 fikk «rødskjortene» et klart flertall i parlamentet under ledelse av Yingluck, lillesøstera til Thaksin.

Suthep og hans gule flokk vil derfor ikke ha nyvalg, som de igjen ville tape. Valg vil de først ha «når tida er moden» for det. Dette er alle kuppmakeres språk. Men de militære synes å være ulystne på et nytt kupp. Det siste kuppet, mot Thaksin i 2006, var ikke særlig vellykket politisk, og vakte fordømmelse fra alle kanter i utlandet. De militære måtte avholde valg i desember 2007. Og igjen vant «rødskjortene», i det som da het Folkemaktspartiet.

Suthep var visestatsminister i ei regjering som ble innsatt av de militære. Han er siktet for drap fordi han satte inn politiet mot demonstranter under opptøyene i Bangkok i 2010.

Suthep utdelte søndag en «feriedag» for alle embetsfolk i dag, mandag. Noen skoler og universiteter har stengt på niende dagen av demonstrasjonene etter oppfordringer om allmenn streik. Stort sett har alt gått fredelig for seg inntil i helga da fire mennesker ble drept og et femtilall ble såret i sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Om lag 20 000 politifolk, med støtte fra soldater, er satt inn for å beskytte offentlige bygninger i hovedstaden. Politiet brukte tåregass i dag morges da de ble møtt med stokker og kastede gjenstander utenfor regjeringskontorene. De brukte også gummikuler. De gules demonstrasjoner er ikke lenger så fredelige som de i begynnelsen stadig understreket.

Journalister på stedet sier at demonstrantene er færre i antall nå enn før helga.

Deres motstandere, «rødskjortene», som har vært samlet på Rajamangala stadion i Bangkok, avlyste etter helgas vold straks videre demonstrasjoner. De dro hjem hver til sitt for ikke å skape ytterligere vansker for statsministeren, som de forklarte.

De gule kaller Yingluck bare for en stedfortreder for broren, som de mener egentlig styrer landet fra utlandet, hvor han har holdt seg i fem år. I Thailand er Thaksin dømt for maktmisbruk og korrupsjon, noe de røde hevder er en politisk motivert dom.

Demonstrantene spredte søndag et rykte som utløste full feiring på den dagen som de hadde kalt «seiersdagen». Statsminister Yingluck hadde pakket koffertene sine og skulle flykte til Sør-Afrika. Men det var et lenge planlagt besøk, som imidlertid var avlyst for en måned sia. I forrige uke avlyste hun et besøk til Singapore for å delta i en tre dager lang debatt om et mistillitsforslag mot henne i parlamentet. Ellers er det ingen endringer i hennes reiseplaner, opplyste statsministerens kontor.