Du leser nå Dagbladet Pluss

Folkelig fornøyelse

Riksteatrets «Norsk reisning» leter etter den norske folkesjela, og finner den et sted mellom viking og veiking.

TØYSETE SATIRE: Humoren er aldri vanskelig å forstå i «Norsk Reisning». Hina Zaidi og Elias Holmen Sørensen spiller ungdommene Ida og Kristian, på jakt etter den norske folkesjela og sin egen identitet som nordmenn. Underveis møter de blant annet Jan Thomas (Sondre Krogtoft Larsen). Foto: Gisle Bjørneby, Riksteatret
TØYSETE SATIRE: Humoren er aldri vanskelig å forstå i «Norsk Reisning». Hina Zaidi og Elias Holmen Sørensen spiller ungdommene Ida og Kristian, på jakt etter den norske folkesjela og sin egen identitet som nordmenn. Underveis møter de blant annet Jan Thomas (Sondre Krogtoft Larsen). Foto: Gisle Bjørneby, RiksteatretVis mer

MUSIKAL: Vulgærhumoren møter «Hallo i uken»-stilen i «Norsk reisning».

Satiren er av det lettfattelige slaget, og selvkommenteringen er like åpenbar. Noen vil nok mene at begge deler er i overkant tydeliggjort.

Men ingen trenger å kjedes av forestillingen. En overskuelig struktur - tenk rebusløp - rammer inn uforutsigbare enkeltscener, som forundringspakker en kan se formen av, men som en ikke aner hva vil inneholde.

Historisk kavalkade

Handlingen dreier seg om en jakt på den norske folkesjela, i form av en kavalkade gjennom Norgeshistorien. Virkemidlene er generelt noe kavalkadiske, plukket herifra og derifra, med rause mengder henvisninger til brede kulturuttrykk før og nå.