Folkelig pappaperm

Ingress

Meninger

Meningsmålingen om fedrekvota som Dagbladet kunne presentere i går, var overraskende klar i sin konklusjon. 52 prosent ønsker å la fedrekvoten være slik den er i dag, mens 41 prosent vil ha alle ukene til fri fordeling.

Uansett inntekt, utdanning, alder eller kjønn er det et klart flertall for å bevare fedrekvota. Det er vel neppe noen overraskelse at vi synes et slikt resultat er gledelig. Pappaenes andel av permisjonstida har vært et vellykket likestillingstiltak, og erfaringer fra Danmark viser at når fedrekvota forsvinner, slutter også mennene å ta ut permisjon. Det synes åpenbart at Høyre og Frp's argumentasjon om valgfrihet på dette punktet er hul og ideologisk motivert. I alle fall når de forsøker å framstille det som at det først og fremst er opp til fedrene selv å bestemme, fritt fra press fra arbeidsgiver. De som hevder at en rettighet overfor arbeidsgiver vil fungere like godt som lovfestede uker, har nok litt for god tro på arbeidstakeres ønske om å true sjefen sin med advokat.

Det er forbløffende å se i hvilken grad saken følger den klassiske høyre/venstre-aksen i politikken. Målingen viser at det er et overveldende flertall for å bevare ordningen blant sympatisører av SV, Rødt, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Venstrevelgerne har i denne saken konkludert med at reell valgfrihet skjer gjennom statlig tilrettelegging. 57 prosent av dem er for å beholde fedrekvota. Derfra er det et langt byks til Frp, KrF og Høyre, hvor ønsket om fri fordeling har klart flertall. Det viser at Høyre og Frp har god støtte blant egne sympatisører, og at KrF-leder Knut Arild Hareide har valgt seg en tøff fanesak når han sier han vil kjempe for å bevare fedrekvota. 60 prosent av hans velgere ønsker det motsatte, noe som vel øker sjansen for at standpunktet hans forsvinner i et passe egnet kompromiss i et eventuelt borgerlig regjeringssamarbeid.

Først og fremst viser undersøkelsen at fedrekvoten er et gode som er blitt godt innarbeidet, og som et flertall av befolkningen ikke ønsker å gi slipp på. Så spørs det hvor avgjørende saken er når velgerne går til urnene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.