Folkemord og «feilslått politikk»

Professor Bernt Hagtvet oppsummerer sommerens AKP-debatt. Han oppfordrer folk til å sende ham beskrivelser av sine erfaringer med AKP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

EN SOMMER ER

gått, en debatt må avsluttes. Vi har alt brukt for mye tid på de norske maoistene. De har vært en sekt og vil alltid forbli en sekt. Nå vil AKP gradvis sykne hen som den politiske anakronisme de er blitt. Få vil sørge.

Men selv så aparte fenomener som AKP kan gi innsikter ut over sin egen eksistens. Sommerens debatt går dypere enn til AKPs rolle som støttespiller for Pol Pot. Det vi har bak oss er en obduksjon av den lange og nå totalt diskrediterte leninistiske tradisjon i europeisk politikk. Det var denne tradisjonen med dens mange utløpere som gikk i graven ved kommunismens fall i 1989-91. Først nå ser vi tydelig hva leninismen-stalinismen-maoismen har kostet av liv og menneskelig fornedrelse fra Oktoberrevolusjonen i 1917 til i dag.

AKP er del av denne tradisjonen. Det er tung arv. Sommerens debatt har vist AKPs ledere ennå ikke tar ærlig inn over seg denne arven. Snart 25 år etter Røde Khmer- regimets fall makter ikke Pål Steigan eller Jorun Gulbrandsen å konfrontere seg omsvøpsløst med den teori som åpnet for myrderiene: ideologien om det marxistiske diktaturet. I folkets navn. Noe annet var vel ikke å vente.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer