Folkemord og sensur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOLKEMORD: I Dagbladet 15/6 retter HL-forskerne Anton Weiss-Wendt og Bård Larsen et spørsmål til meg som redaktør av samleverket «Folkemordenes svarte bok» (U-forlaget 08) om Ragnar Næss’ artikkel om ung-tyrkernes massedrap på den armenske minoriteten i sluttfasen av det Ottomanske riket fra 1915 av. Hvorfor, spør de, har jeg sluppet til Ragnar Næss med en slik artikkel, som de kaller «tendensiøs» og som dertil avspeiler «den offisielle tyrkiske historiefordreiningen»? Til det er å svare:

1. Alle kjente folkemord eller massive menneskerettighetsbrudd av lignende karakter avføder etter-reaksjoner. Det ligger i sakens natur at disse ofte er intenst politiske og følelsesmessige. Tenk bare på nazistenes folkemord på jødene (1939-45) og de serbiske massemyrderiene på bosniakker i begynnelsen av 1990-tallet.

2. I tilfellet Tyrkia er den tyrkiske regjeringens fornektelse av at det fant sted et folkemord i juridisk forstand fra 1915 av blitt del av den tyriske statens politikk. Tyrkia fortsetter å forfølge alle som hevder det motsatte, og saken er et alvorlig hinder for at Tyrkia blir EU-medlem. Dette er ekstra underlig siden det kemalistiske regime ikke hadde noe med den ung-tyrkiske juntaens overgrep å gjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer