Folkemordet og kjernefamilien

Anmeldelse: «Don’t Tell Me the Boy Was Mad»

TERNINGKAST FIRE: Den ambisiøse «Don’t Tell Me the Boy Was Mad» stiller en rekke interessante spørsmål den aldri tar seg tid til å utforske, skriver Dagbladets anmelder.
TERNINGKAST FIRE: Den ambisiøse «Don’t Tell Me the Boy Was Mad» stiller en rekke interessante spørsmål den aldri tar seg tid til å utforske, skriver Dagbladets anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det skapte stor oppstandelse i Tyrkia da den tyske Forbundsdagen tidligere i år formelt anerkjente tyrkernes massakre på armenerne i 1915 som folkemord. Regissør Robert Guédiguian og den norske distributøren Storytelling Media har med andre ord aktualiteten på sin side når de nå lanserer «Don’t Tell Me the Boy Was Mad», som skildrer de langsiktige konsekvensene av disse overgrepene.

HistoriskFilmen åpner i Berlin i 1921, der armenske Soghomon Tehlirian henretter den tyrkiske politikeren Talaat Pasha på åpen gate for hans rolle i massedrapene. Denne prologen er filmet i svart-hvitt, og tar for seg rettsaken mot Tehlirian og de rettslige aspektene av hans gjerninger, mens tyskernes egen Holocaust spøker i den historiske horisonten.

Deretter hopper filmen til Frankrike og 1980-tallet, hvor vi møter tre generasjoner eksilarmenere som alle bærer den nasjonale arven på ulikt vis. Familiefar Hovannes bekymrer seg over sin demente svigermor som maner sine barnebarn til væpnet kamp mot tyrkerne, mens sønnen Aram slutter seg til en armensk guerillaorganisasjon, hvis metoder etter hvert glir over i ren og skjær terrorisme.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer