Folkemusikk med strøm

Vær forberedt på sjangersjokk om du skal til Norwegian Wood i dag. Blåmann er et knippe jazz, noen snes acid, en del desiliter rock og en spiseskje med urgamle norske folketoner. - Kanskje er det uspiselig for de tradisjonelle folkemusikerne, mener gruppa fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Blåmann består av sju medlemmer som møttes for noen år siden i studentmiljøet i Volda. For fire år siden fant de ut at tradisjonsrike folketoner skal bli folkets toner igjen, og dannet gruppa Blåmann. De bruker gamle folketoner som utgangspunkt, beholder melodien og tekstene, men tilfører musikken elementer fra litt av hvert.

- Vi har lyst til å kommunisere med unge mennesker, gjøre folkemusikken kommersiell. Folketonene selv har jo hele tida utviklet seg, og vi ser på oss selv som en del av den tradisjonen.

Venter kritikk

Frontfigur er vokalist Karoline Møller. Hun har sunget folketoner på det vanlige viset i mange år, i kor og under solo-opptredener.

- Men ingen av oss har noen bakgrunn i leikarring eller noe slikt, sier gutta og virker nesten redde for beskyldninger om det.
Blåmann ønsker ikke å distansere seg fra den tradisjonelle folkemusikken, men regner med at uttrykkets forpaktere kanskje ikke blir så begeistret for gruppa.

- Vi er forberedt på kritikk. Venter ikke noen invitasjon fra Vinstra, nei. Men vi har full respekt for hva de holder på med. Og det er morsomt for oss med bakgrunn i pop, rock og jazz å møte folketonene på denne måten.

Utfordringer

- Hva er den største utfordringen når man krysser disse sjangerne med hverandre?

- Det vanskeligste er å få dem til å smelte sammen til én stemme. Kontrastene er så store i utgangspunktet. Så må melodien ha et refreng som fungerer. Ofte består folketonene av fryktelig mange vers, men ikke noe klart refreng. Da må vi finne på noe. Trikse litt.

- Hva gjør dere med versene? Det blir vel litt vanskelig å skvise inn 42 vers i en fire minutter lang låt?
- Ja, da bare kutter vi. Akkurat slik vi vil, sier Karoline Møller.

Opptredenen i dag under Norwegian Wood håper Blåmann skal bli et aldri så lite gjennombrudd. Bandet har nemlig vært på jakt etter platekontrakt i et og et halvt år.

Spiller i dag.

<B>BLÅMANN:</B>Fra venstre og rundt gitaren: Fred Stave, Gaute Hopland, Håvard Jakobsen, Karoline Møller, Anders Bye, Einar Holmin og Fredrik Øie Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer