Folkeopplysning eller heksejakt?

Jeg har alltid følt en viss uhygge når jeg møter skråsikkerheten.

SKRÅSIKKER: — Innen Andreas Wahls felt er det også uløste gåter, skriver artikkelforfatteren. Foto: NRK
SKRÅSIKKER: — Innen Andreas Wahls felt er det også uløste gåter, skriver artikkelforfatteren. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har alltid følt en viss uhygge når jeg møter skråsikkerheten. Fanatikeren som påberoper seg å kjenne sannheten. Sist var det selveste NRK, med Andreas Wahl som selvutnevnt misjonær, som hevet røsten. I et sammensurium av lettvinte løsninger, klippede intervjuer og kvasi- vitenskapelig underholdning ble homøopatien stemplet som kjettersk. I vitenskapens navn.

Det er ikke sant at homøopater mener å kjenne løsningen på hvordan homøopati virker. Teorien om at vann har «hukommelse» er bare en av flere som er lansert. Alle er enige om at en eventuell virkning ikke kan forklares med dagens kunnskap. Det er ikke det samme som at det er umulig. Homøopater og mange pasienter opplever effekt. Det burde tas på alvor.

Innen fysikken, Wahls eget felt, er det så vidt meg bekjent fortsatt svært mange uløste gåter og mystiske fenomener. Det ser imidlertid ikke ut til å bekymre ham det minste. Mon tro om det heller interesserer ham i særlig grad? Men om homøopatien vet han tilsynelatende nok. I hvert fall til å dømme den til evig fortapelse.

Situasjonen er den at det finnes god forskning som konkluderer med at homøopati har effekt, og det finnes god forskning som er kommet til motsatt resultat. Man må forske mer, fra nye vinklinger og med nye metoder. Andreas Wahl framstår som en bedreviter og mobber. Muligens også som en underholder for noen. Men noen folkeopplyser, det er han ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer