DEBATT

Folkeopplysning i hasjtåka

Actis får 14 millioner i året for å drive folkeopplysning. Det de leverer er ideologisk forblindet og helt i tåka.

JOHNSTOWN, NY - Vireo Health er en av de store leverandørene av medisinsk cannabis som blant annet benyttes mot smerter, depresjon og nevrologiske symptomer.
JOHNSTOWN, NY - Vireo Health er en av de store leverandørene av medisinsk cannabis som blant annet benyttes mot smerter, depresjon og nevrologiske symptomer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva har supermatprofitør John Opsahl, healer Wenche Tømmervik, Medium Elisabeth Gimsøy, Leder Solveig Mohr i Norske Homeopaters Landsforbund og generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis (tidligere Avholdsfolkets Landsråd) til felles?

Svar: Alle advarer mot Folkeopplysningen på NRK.

Folkeopplysningen er sammen med Newton kanskje Norges viktigste TV-program. I en verden hvor folk tror at kopping suger stress ut av kroppen, at 80-90% av maten vi kjøper i butikken kan gjøre oss syke, (ikke så farlig forresten, for energi fra krystaller gjør oss jo friske igjen) og øyensynlig innbiller seg at Donald Trump kan utføre jobben som president i USA, er opplæring i kritisk tenking noe av det viktigste en allmennkringkaster kan gjøre. Det er akkurat det Folkeopplysningen gjør.

I Folkeopplysningen sjekker fysiker Andreas Wahl om de merkelige tingene folk slenger rundt seg, faktisk holder vann. På premissene til dem som kommer med tullballet.

Er du så EL-overfølsom at du blir dårlig av bare å være i samme rom som en mobiltelefon? OK. Vi setter frem to kofferter. I en av dem er det en påskrudd mobiltelefon og i den andre ikke. La oss sjekke om du kan merke forskjell. De El-overfølsomme trakk seg allerede etter generalprøven. Sannsynligheten for å peke ut riktig koffert er akkurat like stor om om du lar dem spille stein saks papir. Homeopatisk sovemedisin sa du? OK. Vi gir den til to grupper og forteller den ene at den er sovemedisin og den andre at det er et oppkvikkende middel. Oisann, folks reaksjon var visst i tråd med det de ble fortalt de kunne forvente og ikke hva som var i pillen. Overraskende gitt!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.