Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Folkeopplysning om parforhold

«Bør de gifte seg» er en måte å formidle fag på. En annen er å svare på hva folk bør gjøre i parforhold sitt på bakgrunn av et leserinnlegg, slik Thuen gjør.

REALITY OM KJÆRLIGET: «Det er legitimt å synes det er spekulativt å lage reality om kjærlighet og det er naturlig å stille spørsmål rundt etikken i å avsi dom over et parforhold. Parene har meldt seg på for å få en ekstern vurdering og de har blitt godt informert om konseptet», skriver en av parterapeutene i NRK-serien «Bør de gifte seg?». På bildet er Martin Josefsson (23) og Beatrice Bærem (26), som var første paret ut i serien. De fikk råd om at de ikke var noen god match. Tre måneder senere var foholdet slutt. Foto: NRK
REALITY OM KJÆRLIGET: «Det er legitimt å synes det er spekulativt å lage reality om kjærlighet og det er naturlig å stille spørsmål rundt etikken i å avsi dom over et parforhold. Parene har meldt seg på for å få en ekstern vurdering og de har blitt godt informert om konseptet», skriver en av parterapeutene i NRK-serien «Bør de gifte seg?». På bildet er Martin Josefsson (23) og Beatrice Bærem (26), som var første paret ut i serien. De fikk råd om at de ikke var noen god match. Tre måneder senere var foholdet slutt. Foto: NRK Vis mer
Debattinnlegg

Dagbladet publiserte 14. november en artikkel der serien «Bør de gifte seg» får kritikk. «Dette er ikke et seriøst forsøk på å se hvem som passer sammen og ikke», mener psykolog Frode Thuen. Professor Bente Træen har ikke sett programmet, men synes likevel «det blir grovt og overflatisk». Thuen nevner at det er mange faktorer som påvirker hvordan partene i et parforhold har det. Det har han rett i. I serien «Bør de gifte seg» har vi begrenset oss til to faktorer: samspillsmønstre og personlighet. Når man skal formidle fag på TV, er det viktig å kunne diskutere muligheter og begrensninger ved forklaringsmodellene man har valgt. «Bør de gifte seg» en måte å formidle fag på. En annen form er å svare på hva folk bør gjøre i parforhold sitt på bakgrunn av et leserinnlegg, slik Thuen gjør.

I serien understreker vi at den viktigste forutsetningen for å lykkes er ønske om å få det til og vilje til å jobbe. Vi vil formidle at forskjeller i kan tåles og at negative samspillsmønstre endres, hvis motivasjon for endring er der. De fleste av oss som har vært eller er i et parforhold, vet at det kan lyse rødt innimellom. Men noen av oss trenger en påminner om hva vi selv bidrar med inn i forholdet og hva vi kan påvirke. Det er legitimt å synes det er spekulativt å lage reality om kjærlighet og det er naturlig å stille spørsmål rundt etikken i å avsi dom over et parforhold. Parene har meldt seg på for å få en ekstern vurdering og de har blitt godt informert om konseptet. De får mulighet for oppfølging under og etter serien, av oss, en annen psykolog og av redaksjonen. Parene får se episoden de er med i før sending, og har gitt grønt lys for at episodene vises. Vi har snakket med dem flere ganger over flere måneder.

Hvor seriøst dette framstår for NRKs seere eller våre psykologkolleger, må de selv vurdere. Parene ønsker å bidra til folkeopplysning. Ved å by på seg selv, kan de gi inspirasjon til andre. Dette gir mulighet for gjenkjennelse, og mange kan plukke opp et og annet tips til eget forhold. Parene som stiller opp skal ha ære for sitt mot og sin raushet. Neste onsdag møter vi Sofie og Soroush, når de øver seg som foreldre. Om Træen og Thuen, og andre som ikke begeistres av serien da skrur av TV-en, er de hjertelig velkomne til å bruke den TV-fri tiden til å foreslå bedre måter å få formidlet fagfeltet på.