Folkeopplysningen gjør ting de bør

Motinnleggene bærer gjerne preg av svak kunnskap om årsakssammenhenger og fravær av logikk.

WAHL TRENGS: Forsvarere av det alternative har vist at det er behov for folkeopplysning, mener artikkelforfatteren. Programledere i Folkeopplysningen er fysiker Andreas Wahl (t.h.) og psykolog Jan-Ole Hesselberg. Foto: NRK
WAHL TRENGS: Forsvarere av det alternative har vist at det er behov for folkeopplysning, mener artikkelforfatteren. Programledere i Folkeopplysningen er fysiker Andreas Wahl (t.h.) og psykolog Jan-Ole Hesselberg. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Folkeopplysningen er i vinden og har fått alternativbransjen på nakken. Forsvarere av det alternative har bjeffet tilbake, men argumentene er like skremmende som lyden fra en hundefløyte. Motinnleggene bærer gjerne preg av svak kunnskap om årsakssammenhenger og fravær av logikk. Her er noen eksempler:

Dyretolk Sissel Grana (Dagbladet 03.10) imøtegår programmets påstand om at healing ikke virker med å si at den alternative behandlingen kan «virke over tid». Men hvis man blir frisk over tid, hvordan kan Grana påvise at det er healingen som gjør deg frisk? Kroppen har jo en fascinerende evne til å «heale» seg selv. Dessuten er placeboeffekten godt dokumentert.

Nylig testet TV 2 hjelper deg om fjernhealing hjalp på kneskaden til TV2s reporter, men undersøkelsen i etterkant viste at skaden var som før. Healer Aasjord mener likevel at «behandlingen kan virke på andre områder, som for eksempel å gi økt energi», og at manglende effekt kunne skyldes de forstyrrende TV-kameraene. Å anta at tilstedeværelsen av TV-kameraer negativt påvirker sykdomslindring er en frisk teori. Pris? 1200 kroner per time.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer