Folkeopplysningens irrganger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kultur- og kirkedepartementet presenterte i St.meld. nr. 6 (2007-2008) den såkalte NRK-plakaten. Her blir overordnede retningslinjer for NRKs virksomhet presentert. Et viktig aspekt ved plakaten er NRKs demokratiske ansvar. Det heter blant annet at «NRK skal medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser». Og videre at «NRK skal tilby tjenester som kan være kilde til innsikt, refleksjon, opplevelse og kunnskap». Det er sågar et eget punkt som heter «NRK skal bidra til utdanning og læring».

Dette dreier seg i stor grad om innholdet i begrepet folkeopplysning. Men ordet er ikke nevnt noe sted, verken i plakaten eller i NRKs vedtekter. Dette er interessant fordi folkeopplysning er et sentralt aspekt ved allmennkringkastingsideen. Og det blir enda mer interessant om vi sammenlikner oss med våre naboland: I både Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR), Utbildningsradioen (UR) og Danmarks Radio (DR) sine overordnede retningslinjer er det en eksplisitt målsetning om å bidra til folkeopplysning.

I Den svenske regjeringens proposisjon 2005/06:112 heter det i beskrivelsen av de grunnleggende prinsippene for konsesjonen til SVT, SR og UR at «programtilbudet som helhet skal preges av folkeopplysningsambisjoner». I public service-kontrakten mellom DR og den danske kulturministeren heter det at «DR skal fokusere på tidens folkeopplysningstemaer».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.