DEBATT

IT-sikkerhet

Folkeretten i cyberkrig

Land må beskytte sivilbefolkningen fra angrep, også elektronisk. 

Wannacry: Dataormen som lammet systemer verden over med krav om løsepenger. Foto: 
Wannacry: Dataormen som lammet systemer verden over med krav om løsepenger. Foto:  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I helgen så vi et av de største dataangrepene i nyere tid. Vi ble minnet på at selv om digitalisering av samfunnstjenester gir store muligheter for sivilbefolkningen, representerer den også en stor trussel.

Hvis vi ikke klarer å beskytte datamaskiner og datanettverk som leverer for eksempel vann- og elektrisitet, banktjenester og helsetjenester til befolkningen mot cyberangrep utsetter vi sivilbefolkningen mot farer.

Vi må derfor også minnes på at vi har et regelverk som skal beskytte oss mot angrep og krigføring. Det samme regelverket pålegger også myndighetene å beskytte sivilbefolkningen mot slike angrep.

Genèvekonvensjonene, også kalt krigens folkerett eller internasjonal humanitærrett, har ikke til hensikt å hindre angrep og cyberangrep. Folkeretten skal regulere hvilke midler og metoder som er tillatt å bruke når et væpnet angrep finner sted mot en annen stat eller en væpnet gruppe.

For eksempel kan enkeltindivider straffeforfølges for krigsforbrytelser når de utfører cyberangrep mot sivilbefolkningen i væpnet konflikt. Også teleselskaper som har gjort det mulig å gjennomføre cyberangrep mot sivile mål kan holdes ansvarlig for medvirkning til krigsforbrytelser hvis de ikke har gjort nok til å motvirke denne type angrep

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer