DEBATT

Folkeretten i en galakse langt, langt vekke

Mange vil denne romjulen trekke til kinoene for å se den nye Star Wars-filmen. I virkeligheten bør folkeretten være like relevant i verdensrommet som blant oss jordboere.

Stormtroopers: Utfører brudd mot folkeretten.  Foto: Film Frame/Lucasfilm via AP
Stormtroopers: Utfører brudd mot folkeretten. Foto: Film Frame/Lucasfilm via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvis Star Wars hadde vært en reell konflikt, hadde Røde Kors også vært til stede over hele universet, for å avhjelpe humanitære behov for de berørte av partenes maktbruk.

Star Wars er fiksjon og underholdning på sitt beste, og vi ønsker ikke med dette å legge en demper på gleden over god film. Samtidig vil vi minne på at i en eventuell romkrig vil regler for krig være like viktig som i andre kriger.

Selv om reglene for væpnet konflikt ikke er utviklet med romkrig for øyet, bør virkeområdet kunne tolkes utvidende av hensyn til beskyttelse av sivile også i fremtiden.

I lys av de enorme lidelsene for galaksens sivile den væpnede konflikten mellom Første orden og Motstandsbevegelsen påfører, ville Røde Kors minnet partene på deres forpliktelser etter Internasjonal humanitær rett (IHR ). IHR inneholder regler om hvem som har krav på beskyttelse, hvilke objekter som skal beskyttes, og begrensninger på partenes adgang til å benytte våpen og krigsføringsmetoder ved gjennomføring av militære operasjoner.

Røde Kors er en upartisk og politisk nøytral hjelpeorganisasjon, og tar derfor ikke side i konflikten. Vanligvis jobber Røde Kors ved å påpeke brudd på IHR gjennom konfidensiell dialog med partene. Dersom denne dialogen ikke hadde ført frem, og lidelsen for sivile bare øker, hadde Røde Kors sett seg nødt til å gå ut offentlig. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer