Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Folkeretten i en galakse langt, langt vekke

Mange vil denne romjulen trekke til kinoene for å se den nye Star Wars-filmen. I virkeligheten bør folkeretten være like relevant i verdensrommet som blant oss jordboere.

Stormtroopers: Utfører brudd mot folkeretten.  Foto: Film Frame/Lucasfilm via AP
Stormtroopers: Utfører brudd mot folkeretten. Foto: Film Frame/Lucasfilm via AP Vis mer
Meninger

Hvis Star Wars hadde vært en reell konflikt, hadde Røde Kors også vært til stede over hele universet, for å avhjelpe humanitære behov for de berørte av partenes maktbruk.

Star Wars er fiksjon og underholdning på sitt beste, og vi ønsker ikke med dette å legge en demper på gleden over god film. Samtidig vil vi minne på at i en eventuell romkrig vil regler for krig være like viktig som i andre kriger.

Selv om reglene for væpnet konflikt ikke er utviklet med romkrig for øyet, bør virkeområdet kunne tolkes utvidende av hensyn til beskyttelse av sivile også i fremtiden.

I lys av de enorme lidelsene for galaksens sivile den væpnede konflikten mellom Første orden og Motstandsbevegelsen påfører, ville Røde Kors minnet partene på deres forpliktelser etter Internasjonal humanitær rett (IHR ). IHR inneholder regler om hvem som har krav på beskyttelse, hvilke objekter som skal beskyttes, og begrensninger på partenes adgang til å benytte våpen og krigsføringsmetoder ved gjennomføring av militære operasjoner.

Røde Kors er en upartisk og politisk nøytral hjelpeorganisasjon, og tar derfor ikke side i konflikten. Vanligvis jobber Røde Kors ved å påpeke brudd på IHR gjennom konfidensiell dialog med partene. Dersom denne dialogen ikke hadde ført frem, og lidelsen for sivile bare øker, hadde Røde Kors sett seg nødt til å gå ut offentlig. 

Røde Kors sin offentlige uttalelse ville i så fall kunne se slik ut:

«Røde Kors er særlig bekymret over Første orden sin bruk av kjempelaseren fra «Star Killer Base», som benyttes mot planeter under territoriell kontroll av Republikken. Våpenet sprenger hele planeter og rammer dermed ikke bare militær mål, men også sivile personer og sivile objekter. Effekten av våpenet er ikke egnet til å skille mellom stridende, og sivile som har krav på beskyttelse. 

I tillegg er det slik at det på de hittil angrepne planetene ikke har befunnet seg militære objekter eller personell tilhørende Motstandsbevegelsen.  Bruk av et slikt våpen generelt, og angrepet på disse planetene spesielt, er derfor i strid med forbudet mot angrep på sivile etter distinksjonsprinsippet.

Første ordens luftangrep på utposten Nima på planeten Jakuu har medført sivile dødsfall og skade på sivile objekter, som overstiger den konkrete militære fordel av å få tak i kartet i droiden BB-8 over hvor Luke Skywalker befinner seg. Det er ikke tatt nødvendige forholdsregler for å søke å minimere de sivile følgeskadene av angrepet. 

Samtidig er det å gjennomføre militære operasjoner i sivil i strid med distinksjonsprinsippet. Motstandsbevegelsens stridende må skille seg fra sivilbefolkningen ved å bruke uniform, og ikke skjule seg blant sivile objekter. Begge parter i konflikten må ta tilstrekkelig hensyn til sivilbefolkningen.

Det er ytterst viktig at partene respekterer IHR ved gjennomføring av sine operasjoner, for å avhjelpe den humanitære effekten av den pågående intergalaktiske væpnede konflikten.»

Dersom dere har sett filmen, skal se den, eller ikke skal se den, håper vi at dette kan ha bidratt til økt forståelse for internasjonal humanitær rett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media