Folkeskikk og mindreverd

De små hendelsene er byggesteinene i alle former for systematisk diskriminering, for eksempel den aggresjon som utøves i forbindelse med mobbing på arbeidsplassen, hevder Nina Dessau.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

da Einar Gerhardsen kom inn og satte seg ved siden av meg. En gammel mann med billige votter. Alle på trikken kjente ham igjen.

Det skjønte jeg da han gikk av: Plutselig snakket tause passasjerer i munnen på hverandre: «Ja det var ham, jeg kjente ham igjen med en gang.» Og: «Min kone danset med ham i 1965 i Trøndelag!» Og: «Jeg har håndhilst på ham, jeg, det var vel i 1977.» Og: «Ja, men han ser likevel klart eldre ut, gjør han ikke det?»

De høylytte kommentarene kom først etter at han hadde gått av. Den gamle mannen fikk sitte i fred, uten nysgjerrige blikk. Det synes helt klart for meg at det var fordi passasjerene ville utvise folkeskikk: Landsfader eller ikke, man må da kunne ta trikken uten å bli beglodd eller kommentert.

DET HADDE VÆRT

naturlig og helt menneskelig for disse passasjerene å gi umiddelbart utløp for den intense interessen som de åpenbart delte. Det er det barn gjør: glor på alt som er rart, ting og mennesker. De fleste voksne mennesker har lært at det er forskjell på ting og mennesker. Mennesker har følelser. De merker det dersom de blir stirret på og omtalt som om de var ting. Dersom de er i en slik situasjon at dette kan gjenta seg tusen ganger - for eksempel fordi de er celebriteter eller fordi de veier 150 kilo - kan de bli inderlig lei. Grunnlaget for enhver alminnelig folkeskikk og dannelse, er evnen til å ta hensyn til andre mennesker. Å bli voksen innebærer å lære dette. Derfor stirrer ikke de fleste voksne som om de var småbarn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer