Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Folkestyrefiender

Amerikansk demokrati er under angrep fra Russland. To menn står i avgjørende posisjoner for å stanse det. Den ene ofret personvern og åpnet for propaganda. Den andre er et nettroll i lomma på Russlands president.

TOPPSJEF: Mark Zuckerberg, som leder Facebook, sliter med politisk propaganda. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
TOPPSJEF: Mark Zuckerberg, som leder Facebook, sliter med politisk propaganda. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Facebook har fjernet 32 sider og kontoer på Facebook og Instagram. De mener sidene var en del av et forsøk på å påvirke mellomvalget i USA til høsten. De mener også det minner om en mer sofistikert versjon av angrepet russiske Internett Research Agency gjennomførte under presidentvalget i 2016. - Dette er en kanarifugl i en kullgruve, sier sjefen for Digital Forensic Research Lab, Graham Brookie, ifølge Time. Selskapet, som har analysert misbruket for Facebook, mener altså at omfanget og faren er langt større enn det som hittil er kjent.

Da er det lite beroligende å se hvordan hardt pressede Facebook håndterer situasjonen. Like etter valget i 2016, kalte toppsjefen Mark Zuckerberg det en «temmelig sprø idé» at plattformen hadde påvirket valget. Enten var han grovt uvitende eller så forsøkte han å skyve sannheten under teppet. Allerede én måned seinere kom et dramatisk utslag av spredningen av falske nyheter i sosiale medier. En mann avfyrte skudd inne på en pizzarestaurant i Washington D.C. fordi han trodde på en absurd konspirasjonsteori om at Hillary Clinton drev en pedofiliring i kjelleren.

Så kom konklusjonene fra amerikansk etterretning om at Russland aktivt forsøkte å påvirke valget og Russland-etterforskningen med anklager om at Donald Trump-leiren kan ha samarbeidet med russiske myndigheter. I fjor høst snudde omsider Zuckerberg og uttrykte anger for ikke å ha tatt farene med propaganda og falske nyheter alvorlig nok. Siden har det ballet på seg. Cambridge Analytica-skandalen avslørte hvordan et britisk kommunikasjonsbyrå samlet inn personopplysninger fra 87 millioner Facebook-brukere og solgte analyser videre til Trumps valgkamporganisasjon. Opplysningene ble også brukt av brukere i Russland til å spre feilinformasjon.

Fortsatt spres konspirasjoner og falske historier, som ild i tørt gress hos Facebook og andre steder. Som et mottiltak, at de har opprettet 10.000 nye stillinger og trappet opp bruken av ny teknologi for å stanse uønsket innhold. Men Zuckerberg fortsetter å trå feil. Som verdens kanskje mektigste redaktør har han avslørt en stor mangel på forståelse for alvoret. I et intervju med Recode nylig sa han for eksempel at han ikke vil fjerne påstander fra holocaustfornektere. Begrunnelsen var at han «tror ikke de tar feil med vilje». Etter massiv kritikk beklaget han.

Mens Facebook og resten av det amerikanske valgsystemet baler med russiske cyberangrep, sitter Trump i Det hvite hus uten å gjøre stort. Han møter og hyller heller Russlands president, Vladimir Putin. Samtidig ytrer han tvil om egen etterretning. Som om ikke det er nok, opptrer han også gjerne som et nettroll og sprer konspirasjoner i sosiale medier. Slik er Trump og Zuckerberg blitt folkestyrefiender.

HØRING: Facebook-gründer Mark Zuckerberg møtte til høring i energi- og handelskomiteen i Representantenes hus om Cambridge Analytica-skandalen. Video: AP Vis mer Vis mer