Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Folkestyret vårt må fornyes

Valglovutvalget har levert et grundig arbeid med realistiske forslag som kan bedre den demokratiske prosessen. Det trengs.

MODERNISERING: Statsminister Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen på Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MODERNISERING: Statsminister Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Organiseringen av politiske valg har betydning for demokratiets legitimitet og folkelige troverdighet. Det er derfor avgjørende viktig at vi har en valglov som folk forstår og har tillit til. Representasjonen i folkevalgte organer må gjenspeile folkets vilje. Samtidig må valgsystemet ta hensyn til Norges geografi og bosettingsmønster. Vår nasjonale enhet bygger på en balanse der alle - uansett bosted eller status - skal ha reell innflytelse på hvordan landet styres.

NEDERLAG FOR KRF: Tapte fire av fire saker i det historiske vedtaket. Video: Stortinget. Bilde: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Valglovutvalget har nå lagt fram sine forslag til endringer i hele dette området. Det er særlig fire forslag som peker seg ut: Lavere sperregrense ved valg til Stortinget, ny fordeling av mandater, innføring av personvalg og videreføring av de gamle fylkene som valgdistrikter.

Nedsettelse av sperregrensen for utjevningsmandater fra fire til tre prosent er det reformforslaget som vil ha størst politisk betydning. I dag er det en stor del av stemmene som ikke fører til representasjon. Fem partier (V, KrF, MDG, Rødt og SV) lever nær den nåværende sperregrensen. En lavere sperregrense vil gi et riktigere bilde av folkeviljen, uten å endre særlig på regjeringenes styringsmuligheter.

Utvalget vil fjerne arealfaktoren i beregningen av antall mandater. Flertallet foreslår en ordning som gir mindre valgdistrikter representasjon på bekostning av de store, og som i tillegg sikrer de minst valgdistriktene et minimum på fire representanter. Dette er et kompromiss som tar distriktshensyn, samtidig som det gir en mer rettferdig vekting av stemmene.

Etter regionreformen er antall fylker skåret ned fra 19 til 11. Utvalget forkaster den nye fylkesinndelingen som valgkretser. Den mener dagens 19 valgdistrikter i større grad sikrer representasjon fra hele landet enn de nye fylkene gjør. Det er på sett og vis også en dom over regionreformen. Den gamle fylkesinndelingen var et resultat av en seig og naturlig historisk prosess. Ellers er forslaget om innføre samme type personvalg som i kommunevalg, verdt å vurdere. Det er åpenbart at politisk makt må flyttes nærmere velgerne.

Alt i alt har Valglovutvalget levert et grundig arbeid med realistiske forslag som kan bedre den demokratiske prosessen. Det trengs. I vår urolige tid vil tilliten til folkestyret og rettsstaten bli utfordret og satt på prøve av ulike politiske krefter. Det er alltid noen som vil minere Dovre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!