UBALANSE: Ortoreksien er domenet til de unge. De vellykkede. De «vakre». Det er resultatet av en ubalanse mellom det indre og det ytre fokuset. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
UBALANSE: Ortoreksien er domenet til de unge. De vellykkede. De «vakre». Det er resultatet av en ubalanse mellom det indre og det ytre fokuset. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Folkesykdommen for de vellykkede?

Står vi overfor «generasjon dårlig selvbilde»?

Lisa 28 år gammel er på vei til trening. Det er femte dagen på rad, hun er inne i en god periode. Den næringsrike drikken av proteinpulver, acai-bær og rismelk får selskap av markedets beste antioksidanter og omega-3 for å optimere fettforbrenningen. Det meste av dagen går med til planlegging av hva hun skal trene og spise. Hun er ung og fremgangsrik. Får kred på Facebook når hun poster bilder fra trening, og legger selvsagt ut bilder på Instagram av sine fantastiske lunsjer. Beveger hun seg mot helse eller fra helse? Er hun lykkelig?

Ortoreksi, «korrekt appetitt», er begrepet som brukes for å beskrive overdrevet fokus på mat. Når jakten på god helse blir så intens at det står i fare for å hemme det sosiale livet. I sin ytterste konsekvens leder det ikke bare til minsket velvære og trivsel, men også uhelse. For jakten på det perfekte stjeler energi. I verste fall er valget av mat også ensidig eller lite gunstig, det blir da dobbel negativ effekt. Det hjelper lite å ro hardt dersom du ror i feil retning.

Ortoreksien er domenet til de unge. De vellykkede. De «vakre». Det er resultatet av en ubalanse mellom det indre og det ytre fokuset. Tapte selvbilder. I en verden der alle har muligheter til å «lykkes», skapes det i dag rom for at individer føler seg mislykkede i større grad enn før. For ikke alle kan lykkes på andres premisser. Det er tøft å ha en master, være fotomodell og kunstner på en og samme tid. Trivselens arbeidsmaur er ikke like lenger verdsatt, enda mindre applaudert. I dag skal man være en vinner, koste hva det koste vil. Dette kan lede til økt fokus på det ytre, på detaljstyring av mat og ekstrem trening. Ortoreksi er jakten på det sunne i den grad at det bli usunt.

Alle avhengigheter er refleksjoner på behov som ikke blir tilgodesett. Ønsket om kontroll eller perfeksjon kan være behovene som ligger bak en ortoreksi. Det kan være en måte å posisjonere sin identitet på, å trygge sitt selvbilde, grunnet manglende bekreftelse. Gruppetilhørighet og trygghet er kanskje ikke tilstrekkelig til stede i de unges liv i dag. Står vi overfor «generasjon dårlig selvbilde»?

Det er lett å ta en «Armstrong» når det kommer til å innrømme egne besettelser. Altså å benekte. Å skape trygghet i seg selv slik at egoet går med på forandring krever mot og distanse. Så for dem som kjemper kampen om bekreftelse og kontroll, er løsningen en forandring i opplevelsen av seg selv.

Åpenbarelsen om at livet faktisk ikke handler om å telle kalorier og fettprosenten kommer som et resultat av skifte av oppmerksomhet. «Jeg er god nok», er det beste å spise for dem som har ortoreksi. Av og til må vi stoppe opp i båten og undersøke om vi ror i rett retning. Det behøver vi å lære alle sammen.

Følg oss på Twitter