- Tallene er overveldende i retning av at kongehuset bør følge opp

Folket ber om et åpnere kongehus

Sju av ti nordmenn ber kongens hoff om å vise åpenhet i tråd med offentlighetsloven, slik Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité samlet har bedt om.

HEMMELIGHOLD: Slottet og Det kongelige hoff har til daglig kontakt med utenlandske statsledere, departementer, kommuner, fylker, foreninger og næringsliv. Men allmennheten er ikke sikret innsyn. Slottet har flere ganger holdt tilbake dokumenter pressen har spurt om. Fra høyre: Hoffsjef Gry Mølleskog, kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Astrid, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
HEMMELIGHOLD: Slottet og Det kongelige hoff har til daglig kontakt med utenlandske statsledere, departementer, kommuner, fylker, foreninger og næringsliv. Men allmennheten er ikke sikret innsyn. Slottet har flere ganger holdt tilbake dokumenter pressen har spurt om. Fra høyre: Hoffsjef Gry Mølleskog, kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Astrid, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Folk flest fra Lindesnes til Nordkapp vil ha et åpnere kongehus. Det kommer fram i en meningsmåling som Ipsos har gjort for Dagbladet i sommer.

- Flertallet er ganske entydig. Befolkningen ønsker at Slottet skal følge oppfordringen fra Stortinget om å vise åpenhet i tråd med offentlighetsloven, sier statsviter og valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) i Oslo, etter å ha gjennomgått undersøkelsen.

- Bør følge opp

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har enstemmig bedt kongens hoff om å vise åpenhet om sin virksomhet i tråd med offentlighetsloven. Nå svarer 71 prosent av de spurte i Dagbladets undersøkelse «ja» på om hoffet bør følge oppfordringen fra de folkevalgte. Bare 11 prosent svarer «nei».

- Tallene er overveldende i retning av at kongehuset bør følge opp, sier Bergh.

Offentlighetsloven skal sikre at folk flest og pressen har innsyn i hvordan Norge styres og fellesskapets penger brukes.

Kongehuset koster skattebetalerne over 460 millioner kroner i året og utøver makt og innflytelse i Norge og i utlandet. Likevel er ikke hoffet og administrasjonen på Slottet omfattet av loven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer