POPULÆR: Skomaker Andersen ble allemannseie i Henki Kolstads skikkelse. Nå kjemper publikum for å få ham tilbake på skjermen. Foto: NRK
POPULÆR: Skomaker Andersen ble allemannseie i Henki Kolstads skikkelse. Nå kjemper publikum for å få ham tilbake på skjermen. Foto: NRKVis mer

Folket gjør opprør mot NRK

Kanalen nekter å sende «Jul i Skomakergata». - Holder ikke god nok kvalitet.

(Dagbladet): Nylig ble det kjent at statskanalen har bestemt at julekalenderen fra 1979 aldri mer skal sendes på norske TV-skjermer.

- Det er ikke noe mer dramatisk enn at vi, siden serien sist ble sendt, har vurdert at den ikke holder god nok kvalitet. Vi vurderer gamle serier rett som det er, og det er dessverre veldig få 30 år gamle serier som holder god nok kvalitet i dag, sier Nils Stokke, programdirektør i NRK Super.

Som direktør er det Stokke som til syvende og sist bestemmer hva kanalen skal sende og når. Han sier videre at en helhetsvurdering av tempo, rytme, fortellerstil og språk viser at den populære julekalenderen ikke føles særlig relevant for barn i dag.

Lite trolig med ny sending De 24 episodene med Tøfflus og Jens Petrus Andersen ble sist sendt i 2003, og samme år ble julekalenderen lansert som dataspill. Etter at NRKs avgjørelse ble kjent har over 24 000 Facebook-brukere meldt seg inn i støttegruppa «Vi ønsker Jul i Skomakergata tilbake på norsk fjernsyn!».

Programdirektøren har fått med seg nettdebatten og støttegruppene på nettet, men har ingen planer om å endre mening.

- Ingenting er skrevet i stein, men når vi vurderer at serien er utdatert er det lite trolig at vi vil sende den om tre år, sier Stokke.

Familien reagerer Det synes Morten Kolstad (70), sønn av avdøde Henki Kolstad - hele Norges «Skomaker Andersen», er synd.

- «Jul i Skomakergata» er en serie som har betydd mye for mange, sier Kolstad. Kolstad tror faren ville delt hans tanker om at det er trist og at serien har noen kvaliteter ved seg som passer veldig godt for barn.

Folket gjør opprør mot NRK

Henki Kolstads enke, Else Kolstad (96), har sammen med datteren Anniken Kolstad (61) formulert sine tanker i en e-post til Dagbladet:

«Vi innser at «Skomakergata» kan virke foreldet i vår hektiske tid. Nå skal alt gå så fort med veldig mange inntrykk på en gang. Barna blir «fôret» med mye «action» via TV, dataspill etc. Men «Skomakergata» bringer med seg mange verdier som kanskje barn har godt av å se og oppleve. Det er mye varme og vennskap og samhold der, og å ha en hyggelig eldre mannsperson, en «bestefartype», som sprer trygghet og ro kan være et etterlengtet behov for veldig mange barn i dagens samfunn», skriver de.
 - Bra for barna Barnepsykolog Willy-Tore Mørch, professor ved Universitetet i Tromsø, er blant de mange som mener at NRK burde fortsette å sende den tradisjonsrike julekalenderen.

- NRK har større behov for å skifte ut programmer enn det barna har. «Jul i Skomakergata» er rolig, vennlig og utstråler en form for moral som vi mangler i TV-programmer i dag. Jeg synes det er synd hvis dette erstattes av det vi ser stadig mer av; hektiske programledere, bråk, høye lyder og mangel på moral.

- I jula har vi tradisjoner både for barn og voksne og det hadde blitt litt av at bråk hvis noen foreslo å fjerne «Grevinnen og hovmesteren». «Jul i Skomakergata» er en tradisjon som barna burde få lov til å beholde, og det vil være synd hvis de tar den vekk fra førjulstida, sier Mørch.