Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Folket har talt: «Tore Tang» er tidenes norske allsang

Opphavsmannen Morten Abel gir moren en del av æren for at den ble en gigahit.

ALLSANG-VINNER: Folket stemte fram Mods-hiten Tore Tang som vinner i kåringen av tidenes norske allsang. Her framfører Morten Abel låta på Allsang på Grensen tidligere i sommer. Video: TV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mods-hiten «Tore Tang» er kåret til tidenes norske allsang, i konkurransen arrangert av Dagbladet, Se og Hør og TV 2-programmet «Allsang på Grensen».

Om lag 80 000 avga sin stemme i konkurransen, der altså «Tore Tang», låta som også har blitt kalt Stavangers nasjonalsang, gikk av med seieren.

- Det er helt fantastisk hyggelig, og en stor ære å vinne. I dette tilfellet syns jeg folket vet hva de snakker om. Folkets røst er til å stole på når det gjelder allsang, sier Morten Abel, som er mannen bak låta.

Også alvor

Låta gikk av med seieren etter å ha kjempet i finalerunden mot «Levva livet» og «Lys og varme» av Åge Aleksandersen, «Idyll» av Postgirobygget, «Elektrisk» av Marcus og Martinus og «To fulle menn» av Jokke og Valentinerne. 40 låter var med

- Det er ingen stor overraskelse at den vant. Jeg har sett hvor godt den sitter i den norske folkesjela, og har hørt den framført mange steder i landet. Selv om den begynte som en Stavanger-låt, spredte den seg til hele landet, sier Ivar Dyrhaug, som har vært leder for juryen i kåringen.

Abel tror det er en kombinasjon av flere ting som gjør at Tore Tang har gått helt til topps i kåringen.

- Det er jo en forholdsvis enkel tekst å synge. Men det er en låt med litt alvor, ikke bare fjas. Jeg tror folk får en god kjensle i hjertet når de synger den. Låta har rett til å leve, for det er mer i den enn bare et allsangvennlig refreng, sier Abel.

«Tore Tang, ein gammal mann. Heile byen kjenne han. Han så leve av gammalt brød og vann.» Abel har tidligere fortalt Dagbladet at låta ble inspirert av det han selv opplevde som både spennende og skremmende, nemlig miljøet av alkoholikere og uteliggere som var samlet i Torgtrappa i Stavanger da han var ung.

Men hvorfor det akkurat ble Tore Tang som ble navnet på låta, det husker han ikke.

- Nei, jeg har ikke noe svar på det. Men Tang er jo et stavangernavn, sier Abel.

Låta var blant de første Abel skrev selv for Mods.

- Jeg husker den spenningen ved å sitte på gutterommet og skrive egne sanger. Vi i bandet var 17-18 år gamle, og bare en av oss var gammel nok til å kjøre bil. Jeg husker at han kom kjørende rundt hjørnet med den nye bandbussen vår, det var et stort øyeblikk. Jeg er glad jeg fikk oppleve det livet i ungdommen. Det var en givende tid, sier Abel.

Mamma hadde troa

Men selv var Abel langt fra overbevist om kvalitetene til Tore Tang. Det var imidlertid moren hans.

- Moren min hadde hentet meg, og i bilen hørte vi på kassetten som bandet akkurat hadde gitt ut. Da Tore Tang kom, sa mor: Denne kommer til å slå an. Jeg ristet på hodet, for jeg var ikke helt fornøyd med den. Den var litt for allsangvennlig, syntes jeg. Det er jo ikke en sånn formel jeg vanligvis går etter, sier Abel.

Nyheten om allsang-seieren er allerede formidlet til den første som trodde på låta.

- Hun syntes det var stas. Hun har jo en liten del av æren for det, sier Abel.

Ambivalent forhold

Siden Mods-tida har Abel hatt stor suksess med The September When og som soloartist.

Da The September When ble startet, ville Abel knapt snakke om verken «Tore Tang» eller noen av de andre Mods-slagerne. Det endret seg da Mods i 2012 ble gjenforent for å spille for 25 000 mennesker på Viking Stadion.

I 2017 spilte de også to to tilsvarende konserter, men Abel sier at de ikke har noen konkrete planer om flere konserter nå. Han syns likevel det er interessant hvor sterkt fenomenet står i dag.

- Jeg har gått forbi russebussene som spiller Mods-låter, og jeg må si at jeg skjønner at det fenger.

- Blir spilt nok

Men for Abel som soloartist er ikke låta noe han har på setlista si. Han har spilt låta svært sjelden, selv om han tidligere har beskrevet det som «rørende vakkert» med den ville allsang-responsen Mods fikk under gjenforeningskonsertene sine.

- Det er ikke sånn at jeg aldri skal spille Tore Tang igjen. Men den blir spilt nok andre steder, sier han.

Etter en lengre pause fra artistlivet, ga Abel i 2015 ut sitt første norskspråklige album siden Mods-tiden. I vår kom Abel med en ny plate, og i høst blir det turne med bandet rundt om i landet. Over nyttår er planen å jobbe videre med låter skrevet på norsk, som er det han har gjort på de siste to albumene.

- Det har vært sunt for låtskrivingen og for kreativiteten å skrive på norsk igjen. Det gleder jeg meg til å fortsette med.