Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Folket roser Köhn

Biskop Rosemarie Köhn har bred støtte i det norske folk for å gi Siri Sunde tilbake stillingen som kapellan i Nordre Land prestegjeld. Mens hele 61 prosent støtter Köhns avgjørelse, mener bare 21 prosent at hun ikke burde gitt jobben tilbake til den lesbiske kapellanen.


I går var det støttefakkeltog for Siri Sunde og kjæresten Eleanor Brenna. Flere hundre deltok.

Det viser en måling MMI har gjort for Dagbladet.

Samtidig svarer svært mange - 42 prosent av de spurte - at de tror Sunde-saken har brakt oss nærmere et skille mellom stat og kirke. 29 prosent mener saken ikke har noen betydning for diskusjonen stat/kirke, mens vet-ikke-andelen er på hele 30 prosent.

Tvil om statskirken

MMIs intervjuundersøkelse viser også at det hersker stor tvil om statskirkeordningen. 41 prosent mener det er riktig å holde fast på statskirken, 27 prosent er imot, mens hele 32 prosent ikke har gjort seg opp noen mening om saken.

Rosemarie Köhn ble møtt med høyrøstede fy-rop fra store deler av Kirke-Norge da hun mandag i denne uka besluttet å gi den omstridte kapellanen Siri Sunde jobben tilbake.
MMIs måling viser en langt romsligere holdning til homofilispørsmålet ute i det norske folk. Det er særlig kvinnene som støtter Köhn. 65 prosent av kvinnene svarer at de støtter Köhns valg. Også flertallet av mennene - 54 prosent - i denne undersøkelsen støtter Hamar-bispens beslutning.

Støtte fra eldre

Det er også en klar tendens til at Köhn høster størst støtte blant folk med høyere utdanning og i aldersgruppen 25 til 39 år.

Minst støtte har Köhn i aldersgruppen 60 år eller mer. Her svarer 41 prosent at det ikke var riktig å gi Sunde jobben tilbake. Kirkerådet, statsråd Jon Lilletun og flertallet av landets biskoper bør imidlertid merke seg at selv i den mest kritiske gruppen sier 44 prosent at de støtter Köhn.

- Ikke overrasket

Kirkerådets leder Gunvor Kongsvik har vært en av Rosemarie Köhns motstandere i Sunde-saken. Hun er ikke overrasket over at et bredt flertall av det norske folk støtter biskopens beslutning om å gi Siri Sunde jobben tilbake.

- Jeg lever i samfunnet og hører hva folk sier. Derfor er jeg ikke overrasket om at så mange som 61 prosent stiller seg bak hennes avgjørelse, sier Kongsvik.

- Hvordan opplever du å være så ettertrykkelig på kollisjonskurs med folkemeningen?

- Er det folket som skal bestemme hva Kirken skal gjøre, eller skal Kkirken organisere sin virksomhet etter bibelens lære? spør Kongsvik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media