LEDER

Privatisering av havets ressurser må stanses

Folket skal eie havet

Fellesskapets rettigheter kan sikres ved at eiendomsretten innføres i Grunnloven.

KYSTFISKE: Felles eiendomsrett og privat verdiskapning er den beste løsningen for en bærekraftig fiskeripolitikk
KYSTFISKE: Felles eiendomsrett og privat verdiskapning er den beste løsningen for en bærekraftig fiskeripolitikk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I den digitale tidsalderen er det lett å glemme naturressursenes betydning. I Norge er vi likevel i ferd med å oppdage hva som skjer når en kilde til rikdom er begrenset og ikke lenger en selvfølge. Vi skal i flere tiår framover ha store inntekter fra olje og gass, men vi vet samtidig at eventyret går mot en slutt. Karbonsamfunnet må avvikles. Likevel er det tungt å få forståelse for at havet er en helt vital del Norges framtid. For ikke å snakke om vår historie. Konseptet Norge kan ikke tenkes uten forbindelsene til havets ressurser.

I dette perspektivet er det interessant at SV-representantene Torgeir Knag Fylkesnes, Audun Lysbakken og Kirsti Bergstø fremmer et grunnlovsforslag om at havressursene skal eies av det nasjonale fellesskap og forvaltes av befolkningen langs kysten. I utgangspunktet kan det virke som overflødig markeringspolitikk. I dagens havressurslov fastslås det at «dei viltlevende marine ressursane ligg til fellesskapet i Noreg». Samtidig viser praksis at dette ikke har vært til hinder for en økende privatisering av marine ressurser, bl.a. gjennom fiskekvoter og omsettingen av disse. Så seint som i 2013 avgjorde høyesterett, med knappest mulig flertall, at det ikke kunne deles ut fiskekvoter som i prinsippet var evigvarende. Dagens regjering har likevel nedfelt i sin plattform at den skal «legge til grunn at strukturerte kvoter skal være tidsubegrenset». Høyrekreftene har på ingen måte oppgitt forsøkene på å privatisere havressursene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer