Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision

Folket valgte Norge

Nederland vant Eurovision Song Contest. Men Norge kapret flest stemmer fra publikum.

STOLTE: KEiiNO havnet til slutt på femteplass i Melodi Grand Prix. Etter finalen var det en stolt gjeng som møtte pressen. Reporter: Marie Røssland. Video: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eurovision Song Contest er over for denne gang. På scenen fra Tel Aviv ble Nederland kåret til vinner, med totalt 492 poeng.

Til tross for gode resultater, var det imidlertid ikke Nederland som hentet inn flest poeng fra folket - med låten «Arcade» av Duncan Laurence.

Vant publikums hjerter

Det var nemlig Norge som vant publikums hjerter, med hele 291 poeng.

- Vi føler at vi vant Europa! Vi lager ikke musikk for anmeldere, så å se at vår kombinasjon av joik og fengende pop treffer så bredt, er en ubeskrivelig god følelse, sier Tom Hugo, og fortsetter:

- Nå gleder vi oss til å spille konserter i hele Norge og i hele Europa. Flere låter kommer!

- Det er veldig rørende å se at folk har trodd på budskapet vårt og at vi klarte å innfri for alle der hjemme rundt i Europa! Vi hadde ett mål og det var å vinne folket - det klarte vi! Vi vant Europa!, sier Alexandra Rotan.

Av juryen fikk Norges bidrag «Spirit in the Sky» 47 poeng, noe som gjorde at Keiino endte opp med 338 poeng totalt. Det holdt til en solid femteplass.

Den neste på publikums favorittliste var Nederland med 261 poeng, som bidro til at de kunne sikre seg seieren. Deretter kom Italia med 253 poeng.

Keiino vant også de sosiale mediene. Under finalen gjorde Israels kringkastingsselskap KAN en analyse av de mest omtalte Eurovision-bidragene, og også her kom norske Keiino ut på topp.

HØR LIKHETEN: Flere påpeker likheter mellom Norges Eurovision-bidrag og Finlands låt fra 2018. Det kan gi dem problemer i Tel Aviv. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Poengtrekk i MGP

Det er umulig å vite hva som førte til at juryen landet på en svakere poengscore enn publikum. Vi vet at Keiino hadde tekniske problemer under generalprøven. Det er under denne prøven fagjuryene fra hele Europa deler ut sine stemmer, og denne prøven vil dermed telle halvparten av resultatet.

Norge krevde å få opptre på nytt, men Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) avviste kravet.

På forhånd hadde flere også påpekt en klar likhet mellom den norske «Spirit in the Sky», og Finlands bidrag fra 2018, «Monsters». Denne likheten skapte problemer for KEiiNO under den norske MGP-finalen i Spektrum i mars.

På tross av at trioen var storfavoritter i forkant, fikk de urovekkende få poeng fra den internasjonale juryen. Kun Israel ga låten full pott den gangen. Årsaken skal, ifølge NRK, være likheten med våre naboers bidrag fra i fjor. Det er spesielt refrenget i de to låtene som har slående likheter.

Betssons MGP-ekspert Per Sundnes var på forhånd bekymret for om den internasjonale juryen kom til å trekke Norge i finalen.

VINNER: Nederland var storfavoritt før MGP-finalen, og kunne til slutt juble høyest. Video: NRK. Klipp: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg er redd Norge blir utslått i dag, sier Sundnes, og begrunner det slik:

- Under den nasjonale finalen var det jo først og fremst det norske folket som stemte KEiiNO videre, sa han til Betsson-bloggen før semifinalen.

- Fagjuryen fra de andre landene var ikke begeistret for «Spirit in the sky». Jeg har hørt at flere juryer ga trekk fordi de mente sangen var for lik Finland sitt bidrag i fjor. I Eurovision er det alltid plagiatbeskyldninger, så det er ikke noe nytt, men hvis fagjuryene også i dag gir Norge trekk kan det bli veldig skummelt for KEiiNO. Om det vil skje vet bare fagjuryene selv, men det gjør meg bekymret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!