LEDER

Folkets nei til OL

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I en fersk meningsmåling Ipsos MMI har gjort for Dagbladet sier et klart flertall nei til OL. På spørsmålet «Ønsker du at Oslo skal søke om å arrangere olympiske vinterleker i 2022?» svarer 62 prosent nei, 24 prosent ja, mens 12 prosent ikke har tatt stilling. 67 prosent, eller to tredjedeler av alle spurte i Oslo svarer nei. To grunner peker seg seg særlig ut: 93 prosent synes det blir for dyrt. 70 prosent sier at inntrykket av IOC er meget eller ganske avgjørende for at de sier nei.

De to begrunnelsene henger godt sammen. IOC har med åpne øyne valgt seg gigantomane OL-arrangementer, i regi av autoritære regimer som Kina og Russland. Da skremmer både prosess og prislapp. Regimene vedtok OL, uten å spørre sitt folk. Etter det er det er vanskelig å tro at en norsk regjering vil presse et OL på et folk og en hovedstadbefolkning som ikke ønsker arrangementet.

Noen hevder at det er Norges oppgave å redde OL og IOC fra IOCs egen vilje til å gi arrangementet til autoritære regimer med åpen lommebok. Det spørs om det ikke er en bedre idé at IOC reformerer både seg selv og OL først. Norge bør neppe redde IOC rett før de ser seg nødt til å gjennomføre endringer. Under oppkjøringen til OL i Kina og Russland ble det fra noen hevdet at skjult diplomati og selve OL ville bedre de demokratiske forholdene i arrangørlandene. Det skjedde ikke. OL bidro snarere til å forsterke regimenes maktfornøyde selvbilde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer