Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Folkevandring til James Bond

Himmelfallen premierehelg for «Skyfall».

(Dagbladet): Var du og så James Bond på kino i helga, var du ikke alene. Den 23. James Bond-filmen «Skyfall» har siden premieren fredag blitt sett av nesten 148 000 i Norge.

Det er tett oppunder årets mest massive folkevandring til en kinovisning her til lands - nemlig «Kon-Tiki»-premieren i august, som trakk 164 000.

Til sammenlikning så litt over 80 000 «The Avengers» og «The Dark Knight Rises» i de respektive premierehelgene - for å sammenlikne med to andre av årets storfilmer.

Den tredje filmen med Daniel Craig i agentollen har også gjort det svært godt på resten av kontinentet. Filmen, som ikke blir vist i USA før om to uker, ligger så langt an til å bli den mest innbringende i den 50 år lange filmserien, skriver The Hollywood Reporter.

Det er «Casino Royale» som har den inneværende rekorden. Den spilte inn 599 millioner dollar på verdensbasis i 2006.

«Skyfall» har gjort det særlig bra i Frankrike, Russland og Bonds hjemland Storbritannia, der den slo besøksrekord lørdag og sto for den nest største åpningshelga noensinne - bak «Harry Potter and the Deathly Hallows — Part 2» (2011).

Selv om den del av inntektene kommer fra IMAX-kinoer, foreligger ikke «Skyfall» i 3D med de ekstra billettinntektene dette medfører - noe som gjør den totale inntjeninga på 77,7 millioner dollar ekstra impoenerende.

Åpningen er 30 prosent bedre enn den forrige Bond-filmen, «Quantum of Solace» (2008), ifølge Los Angeles Times.

Så har da også Skyfall fått god drahjelp av positive anmeldere. Noen av dem har plassert den blant de fem beste Bond-filmene noensinne. I Dagbladet fikk den terningkast fem.

(Denne saken er oppdatert etter at leserne gjorde oss oppmerksomme på at Bond er skotsk, ikke britisk - og at «Kon-Tiki» ikke hadde tidenes beste premierehelg - det har den bare blant norske filmer).