Folkrock-perle

Finslipt og delikat miks av folkemusikk, rock og pop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Det er seks år siden folkrockgruppa fra Lom slapp forrige plate, produsert av Åge Aleksandersen. De kaster seg altså ikke på en trend, men etter suksessen til Gåte og Odd Nordstoga er det forhåpentligvis også god plass til Lomsk - et sted imellom disse to.

Denne gang produserer låtsnekker, gitarist og vokalist Lars Bakke selv, og han takker for tilliten med et gjennomarbeidet, spennende og lydmessig delikat konseptalbum. Å nytolke «Peer Gynt», på nynorsk, kan virke både dristig og ambisiøst - kanskje til og med pompøst. Det er andre som har prøvd seg, f.eks. strandet forsøket til Roger McGuinn og Jacques Levy på å lage en countryrockopera basert på «Peer Gynt» i 1969! En av låtene samarbeidet avstedkom, «Chesnut Mare», ble i stedet et nøkkelspor på Byrds-plata «Untitled».

Men Lomsk fikk det til. Bakke har laget 12 utmerkete enkeltlåter, men albumet fungerer aller best når det høres under ett. «Bukkerittet» har alle rockoperaens elementer, og det som imponerer mest er den konseptuelle helheten.

Bakke har tidligere tatt for seg lokale sagn, her tar han skrittet fullt ut og forteller historien om figuren Henrik Ibsen skapte etter en tur oppover Gudbrandsdalen - trolig basert på en skrønemaker fra Fron. Bakke har også skrøna litt, og er forberedt på at han kan få høre det fra «lærde» fordi han har tukla med Ibsen. Men han har vært fascinert av «Peer Gynt» siden han som seksåring fikk høre om figuren av sin mor og seinere sleit seg opp Besseggen, eller Gjendeeggen som Ibsen kaller fjelltoppen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer