BEKYMRER: Hvordan Skjeklesæter (bildet) har havnet i Selviks gutteklubb vet jeg ikke, men både jeg og hans foresatte er meget bekymret, skriver Sondre Lerche. Foto: Hans Arne Vedlog
BEKYMRER: Hvordan Skjeklesæter (bildet) har havnet i Selviks gutteklubb vet jeg ikke, men både jeg og hans foresatte er meget bekymret, skriver Sondre Lerche. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Følsomme gubber

Gubbene grublet over teksten i seks dager. På den sjuende dagen gikk de likevel rett i fellen.

Debattinnlegg

Da jeg skrev om musikkgubbene i Dagbladet forrige helg (krever pluss-innlogging), var det ikke en kronikk eller et forsøk på å sette et «viktig» tema på dagsorden. Det var heller ikke et ønske om å provosere. Det var et essay med personlige meninger, naturligvis, men også et forsøk på en uhøytidelig og selvransakende skildring av min egen musikalske appetitt, både som fan og utøver, så langt i løpet av mine relativt beskjedne 31 år.

Ifølge Torstein Selvik og Tom Skjeklesæther, i fredagens Dagbladet, var essayet rørete og fordomsfullt. Når de to deadheads'ene føler seg så til de grader truffet av teksten - som bare i liten grad handlet om Selvik og hans rockelister - og tar til motmæle, skjer det dessverre, som fryktet, på selvhøytidelig og humørløst vis. Gubbene grublet over teksten i seks dager. På den sjuende dagen gikk de likevel rett i fellen.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Tilbake står to menn som føler seg diskriminert, stigmatisert og urettferdig behandlet. Musikk, mimring og alderdom kan være ømtålige temaer i vårt overbeskyttede hjørne av verden, men det får være grenser for surmuling fra representanter for det norske samfunnets sosialt mest privilegerte gruppe - menn i 50-åra. Jeg kan ikke annet enn å beklage smerten mitt essay har påført duoen, men må samtidig stille spørsmål ved hudtykkelsen til disse noenogfemti-åringene. Spesielt de med iskald finans som hovedgeskjeft, som Selvik. Selv er jeg følsom kunstner og tåler fint lite.

Så var jo selve hovedpoenget med mitt essay - og dette har jeg fått opptil flere indikasjoner på at teksten tydelig kommuniserte - at gubbedom er en tilstand, ikke nødvendigvis et fenomen knyttet direkte til alder. Akkurat det poenget gjør dessverre Skjeklesæther og Selviks forvirrede og indignerte kommentar sitt for å motbevise.

De to unnlater samtidig beleilig nok å motsi en del konkrete eksempler som jeg i teksten bruker til å indikere når gubben er på tynn is. Egoet mitt liker selvsagt å anta at dette er fordi gubbene er på tynn is.

Og nå er også jeg på tynn is. Skjeklesæther, hvis samlede verker som journalist for musikkbibelen Beat på 90-tallet opplevdes så inspirerende og humørfylte da jeg var ung musikknerd, har alltid vært en brennende engasjert, fargerik ekspertise på sitt felt, som jeg har dyp respekt for. Hvordan han har havnet på skråplanet i Selviks gutteklubb vites ikke, men både jeg og hans foresatte er meget bekymret.

Videre later de to å ha mistolket min artikkel dit hen at jeg er en slags «talsmann for ungdommen». Dette er smigrende, men jeg er redd ungdommen nok vil ha seg frabedt den slags belastende assosiasjon. For ordens skyld: mitt essay handlet ikke bare om å være interessert i samtiden og nye uttrykk. Det handlet om nysgjerrighet, eventuelt sviktende nysgjerrighet, på det ukjente, uansett årgang. Om dette ikke kom tydelig nok fram i teksten min, kan det tyde på at jeg enda har noe å lære som essayist. Heldigvis.

At Skjeklesæther og Selvik føler seg så voldsomt truffet av mine 2000 ord, får stå for deres regning. Det er ingen tragedie og livet går upåvirket videre. En gang blir jeg forhåpentligvis samme alder som de er nå. Da blir det naturligvis spennende for meg å lese min egen artikkel, eventuelt spise mine egne ord.

Enn så lenge kunne jeg ikke vært mer enig i at «all musikk som du ikke har hørt før, er ny for deg», som Skjeklesæther og Selvik siterer den svenske musikkjournalisten Lennart Persson så raust helt til slutt i deres innlegg. Men den ene Grateful Dead-bootlegen de ennå ikke har hørt teller ikke.