- Følte det var juks

Bare vokalist Agnete Johnsen (14) i The BlackSheeps fikk være med på innspillingen av radiohiten «Oro jaska beana». Plateselskapet erstattet de andre bandmedlemmene med proffe musikere.

Alle i bandet var til stede da hitlåta ble spilt inn i studio, men de andre måtte stå på sidelinja og se på da vokalist Agnete Johnsen sang inn «Oro jaska beana».

Selv om de unge stjernene har skrevet låta selv, ble gitarist Emelie Nilsen, trommeslager Viktoria Eriksen og bassist Aleksander Touryguin erstattet av proffe musikere under innspillingen. Det er henholdsvis Ulf Risnes fra Tre Små Kinesere, Freddy Bolsø og Ronny Wikmark som spiller på samlealbumet til MGP jr, og dermed også på radiolåta som nå er nominert til Spellemannprisen for årets hit.

- Alle i The BlackSheeps ville være med, og de mente det var juks at andre skulle spille inn deres egen låt, forteller faren til gitarist Emelie, Oddleif Nilsen.

Sterk motstand

Nilsen understreker at utelatelsen ikke har ført til noen uenigheter internt i bandet.

- Men de var sterkt imot å bli utelatt. Vi hadde en god del diskusjoner rundt det, men etter hvert godtok de at de ikke fikk være med, forteller Nilsen.

Musikksjef Håkon Moslet i NRK P3 forstår reaksjonen til bandmedlemmene.

- Det virker uklokt at produsentene ikke har latt bandet være med og spille. Man kunne i hvert fall beholdt noen av sporene deres sammen med proffenes innspilling. Det ville gitt bandet en bedre følelse i forhold til låta. Samtidig er det ikke er rart at et ungt, uerfarent band trenger hjelp på sin første studioinnspilling, understreker han.

BYTTET UT: På innspillingen av radiohiten «Oro jaska beana» er de vanlige bandmedlemmene byttet ut, bare vokalist Agnete Johnsen medvirker. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
BYTTET UT: På innspillingen av radiohiten «Oro jaska beana» er de vanlige bandmedlemmene byttet ut, bare vokalist Agnete Johnsen medvirker. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer

Manglet tid og erfaring

Prosjektleder for MGP jr i NRK, Eva Rutgerson Bie, sier det er plateselskapet MBN som bestemmer innspillingsprosessen.

- Sangene på MGP jr-platene er av flere årsaker alltid blitt spilt inn av profesjonelle musikere. Vi og plateselskapet skal være trygge på at musikken er noe vi kan stå for. Artistene har kort tid i studio, og vi vil behandle alle likt og rettferdig, slik at alle sangene kommer opp på samme nivå. Men alle artistene er med i studio og godkjenner sluttproduktet, sier hun.

Daglig leder Stein Vanebo i plateselskapet MBN, som nå også er rådgiver for The BlackSheeps, nevner manglende studioerfaring og dårlig tid som årsakene til at bandets medlemmer ble erstattet.

- Alt er basert på demoen de har lagd selv, og det er ingen tvil om at de spiller låta like bra selv. Dette gjorde de blant annet på «Grosvold» på NRK: Men da alt skulle skje på én dag i studio, ble det for dårlig tid. Samme rutiner og regler gjelder alle MGP jr-innspillingene. Det er heller ikke uvanlig å bruke profesjonelle studiomusikere under innspilling. Jeg har selv opplevd at erfarne liveartister har stoppet fullstendig opp i studio fordi det er så annerledes enn å spille live, sier han.

- Ekte vare

Etter MGP jr-finalen har The BlackSheeps aldri benyttet seg av såkalt singback, der vokalisten synger live til forhåndsinnspilte instrumenter.

- Da de ble invitert til «Grosvold» fikk de tilbud om dette, men da takket de selvsagt nei og spilte live alle sammen, forteller Oddleif Nilsen, faren til Emelie.

- Følte det var juks

I går kveld ankom The BlackSheeps Trondheim for å forberede debutalbumet de skal i gang med i slutten av januar. Så langt er det ingen planer om at andre enn The BlackSheeps’ egne medlemmer skal være med på plata. Det er ikke bestemt om gruppa skal spille inn en ny versjon av låta «Oro jaska beana».

- The BlackSheeps har vist i ettertid at de er utrolig bra live. Jeg er trygg på at dette bandet er ekte vare, sier Håkon Moslet.