Følte kraften i komi-kornsirkel

Gro-Helen Tørum fikk sitt livs opplevelse i en kornsirkel laget av britisk komiker.

PROFILERT TVNORGE-MEDIUM: Gro-Helen Tørum jobber blant annet i programmet Den Andre Siden, hvor hun utforsker uforklarlige fenomener. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PROFILERT TVNORGE-MEDIUM: Gro-Helen Tørum jobber blant annet i programmet Den Andre Siden, hvor hun utforsker uforklarlige fenomener. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): Denne uka gikk TVNorges medium Gro-Helen Tørum ut med sin støtte til prinsesse Märtha Louise, de sier begge de har evnen til å samtale med de døde. Tørum selv lever av evnen sin, hun tar betalt av pårørende som bruker henne til å snakke med sine avdøde.

- Jeg sier ikke at jeg har sannheten. Det kan hende jeg lever på en stor løgn. Men det gjør meg glad, og vi må ikke ta livet så fryktelig alvorlig, sa Tørum.

Fikk sterke følelser
Siden har et klipp med Tørum i en kornsirkel rast rundt på sosiale medier.

Klippet fra TVNorges søsterkandal Fem fra programmet Den andre siden viser Tørums (lenken til klippet virker ikke lenger hos nettsidene men finnes på You Tube) besøk i en kornsirkel i Wiltshire i England. I klippet forteller hun at besøket forandret livet hennes. Hun opplever blant annet sterke energier inne i sirkelen.

- Disse kornsirklene gjør noen med en, virkelig. Dette er overveldende, det er bortenfor ord, sier Tørum i programmet, før hun tar med seg steiner og planter fra kornsirkelen hjem, og sier at i løpet av de neste dagene vil livet hennes forandre seg «veldig, veldig».

- Vi laget kornsirkelen
På fredag har en ny sesong av det populærvitenskapelige programmet QI premiere på BBC, ledet av den kjente komikeren, ateisten og skeptikeren Stephen Fry, som også er kjent for sin aktivitet på sosiale medier som Twitter og Facebook.

På Facebooksiden skriver serieskaperne at det er de som laget sirkelen Tørum gikk i.

«We made a crop circle for one of our shows last year: here is a Norwegian lady finding it and feeling very strong emotions.»

De laget en kornsirkel etter mønsteret til logoen til programmet. I klippet kan du se et oversiktsbilde av sirkelen Tørum går i, og den er lik programlogoen. Nå vurderer redaksjonen å ta med Tørum i programmet sitt.

- Dypt tilfredsstillende. Vi i QI laget den for vår kommende serie. Mange ble lurt, skriver Stephen Fry selv på sin Twitterside.

Mener området har sterk energi
- Dette klippet er tatt ut av konteksten. Dette handler om meg som er i en kornsirkel, sier Tørum til Dagbladet.

KJENT SKEPTIKER: Programleder Stephen Fry skriver på Twitter at han er dypt tilfredstilt over at folk er blitt lurt av hans falske kornsirkel. Foto: EPA/ALEX HOFFORD
KJENT SKEPTIKER: Programleder Stephen Fry skriver på Twitter at han er dypt tilfredstilt over at folk er blitt lurt av hans falske kornsirkel. Foto: EPA/ALEX HOFFORD Vis mer

Hun forklarer at det lenge har vært en stor drøm for henne å besøke det kjente kornsirkelområdet Avebury for å beskrive hvordan hun opplever å være i en kornsirkel.

- Området har sterk energi. De aller fleste kornsirkler i verden ligger i et system forbundet med denne energien. Ekspertene sa til meg på forhånd at det var en mulighet for at denne kornsirkelen var laget av mennesker, men jeg valgte å ikke bry meg om det. Det forringet ikke min opplevelse i det hele tatt. Alle burde få muligheten til å være en kornsirkel, jeg har aldri opplevd noe så stort i hele mitt liv. Det hjelper at du går inn med et åpent sinn, men alle blir berørt av det, det er min påstand, sier Tørum.

- Hva tror du gir deg den opplevelsen?

- Jeg aner ikke. Året før lå det en flott sfinx-formet kornsirkel på det samme stedet. Det kan ha vært energi fra den. Jeg hadde en utrolig deilig opplevelse og den beskriver jeg i dette klippet, sier Tørum.

- Hvem har laget sirklene?

- Jeg har så stor respekt for alle de menneskene som har flyttet hit for å vie livet sitt til kornsirkler. Og de stiller aldri spørsmål om hvem som har laget disse sirklene, de er bare opptatt av hvilken opplevelse dette gir.

- Så det betyr ikke noe at mennesker står bak?

- Jeg er ikke så opptatt av hvem, for meg er kornsirkler symboler som vekker noe dypt i meg. Denne kornsirkelen var usedvanlig vakker, jeg hadde med meg to skeptikere, også de ble fjetret. Jeg har svært stor respekt for kunstneren som har laget den.

Gjør det selv
På nettet kan du finne oppskriften på hvordan du lager kornsirkler.

KORNSIRKELEN: Slik så kornsirkelen Gro-Helen Tørum gikk i ut fra oven. Fra: Den andre siden/TV Norge
KORNSIRKELEN: Slik så kornsirkelen Gro-Helen Tørum gikk i ut fra oven. Fra: Den andre siden/TV Norge Vis mer

- Redskapene du trenger er 30 meter med tape, en planke på 1-2 meter med et tau med løkke i enden og en lommelykt, skriver Circlemakers.

Norge får årlig egne kornsirkler og har en egen kornsirkelgruppe som samler på dem. Her er meningene delte om hvem som lager sirklene, noen tror det er Gud, andre stoler på en høyere intelligens, mens noen mener UFOer står bak. Felles for dem er at de mener kornsirklene kan forandre liv, at sirklene har uforklarige krefter og at det er umulig at alle de store kornsirklene er menneskelagd.

Kanalen synes også mange kornsirkler er uforklarlige:

- Programmet diskuterte nettopp om dette er menneskeskapt eller ikke, og for Tørum er ikke det så veldig viktig. Mange er engasjert i dette, så vidt jeg kan forstå så er de aller fleste kornsirklene i verden vanskelige å forklare, sier kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen i TVNorge til Dagbladet.

Kanal Fem har nå lagt ut en forklaring fra Tørum på nettsidene sine.

LIGNER: Logoen til det populærvitenskapelige programmet QI. Foto: QI
LIGNER: Logoen til det populærvitenskapelige programmet QI. Foto: QI Vis mer