ROCKELEGENDE: Joachim Nielsen regnes som en av Norges største rockeikoner. Han døde i 2001.  Foto Lise Åserud / NTB / SCANPIX
ROCKELEGENDE: Joachim Nielsen regnes som en av Norges største rockeikoner. Han døde i 2001. Foto Lise Åserud / NTB / SCANPIXVis mer

- Følte lettelse da Jokke døde

Åpenhjertig Christopher Nielsen om musikerbrorens alkohol- og narkotikamisbruk.

Trygdekontoret hadde sitt siste program for sesongen på NRK 3 i går kveld. Til avslutningsprogrammet hadde programleder Thomas Seltzer ryddet bordet, og gjort plass til bare én gjest - Christopher Nielsen.

Han er kjent tegneserieskaper, og har de siste årene også skapt seg et betydelig navn som filmskaper og skuespillforfatter. Men mest kjent er han for å være bror av Joachim Nielsen, rockelegenden som gikk bort i 2000.

- Det er mitt kors å bære, spøker han overfor Seltzer.

Intervjuet tar for seg Christophers karriere, men går også tett inn på brorens turbulente liv. Joachim Nielsen døde 36 år gammel, etter flere års alkohol- og narkotikamisbruk.

Die young
I Popsenteret i Oslo, som åpner til helgen, har Christopher laget et flipperspill som dekker en hel vegg. Den karikerer en popstjernes utvikling, fra signering av platekontrakt i blod med djevelen, sell out (kommersialisering), fråtseri i dop og alkohol og til slutt tidlig død. Flipperspillet er konstruert slik at det blir enten dødsfall ved fylte 27 år, eller 36.

- 27 år, som Janis Jolin og nå sist Amy Winehouse. 36 år, som Phil Lynott og Joachim, sier Christopher - som i intervjuet forteller at spillet handler om den livserfaringen han har med en bror som har vært i popbransjen.

På spørsmål fra Seltzer om han mener bransjen tok livet av broren, svarer Christopher ja.

- I tegneserien «Et hundeliv» (medfølger Jokke & Valentinerne-utgivelse ved samme navn, red. anm), har jeg en scene hvor bransjefolka setter seg ned og diskuterer. Det er selvfølgelig rein fiksjon, men jeg veit at det i virkeligheten faktisk var en sånn samtale. Etter det dumpa Universal Joachim, fordi de fant ut av de nye låtene hans var for mye tung narkotika. Det var ikke den gladfylla som de likte, som for eksempel «To fulle menn», sier Christopher og legger til:

- Men den var ikke så veldig vakker den drikkinga hans heller, for å være helt ærlig. Jeg var vel så bekymra da. Han drakk blant annet på seg epilepsi.

Christopher har tegnet omslag og laget tegneserier til alle Jokke & Valentinerne-utgivelsene.

Savner broren
- Jeg var jo med på å lanserte dette fylle-imaget. Det var kanskje ikke så smart. Det var meningen at det sklulle være en fiksjon. En tegneseriefigur. Men fansen tok det jævlig bokstavelig, sier han.

I intervjuet sier han at han savner broren. Det var likevel slitsomt å ha en tung alkoholiker og narkoman som bror.

- Man blir ofte bekymra. Våkner opp og tenker, «hva gjør han nå?». Pluss at Joachim sannsynligvis var verdens dårligste narkoman  Han var flink til å spille og å skrive låter, men som rusmisbruker var han helt elendig, sier han.

FORFATTER OG TEGNESERIESKAPER: Christopher Nielsen hjemme i leiligheten sin på Grønland i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORFATTER OG TEGNESERIESKAPER: Christopher Nielsen hjemme i leiligheten sin på Grønland i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om han følte en form for lettelse da han døde, svarer han:

- Det er litt rart at du sier det, for det gjorde jeg faktisk. Det er ganske brutalt å si. Egentlig så synes jeg han hadde fortjent å... han kunne ha levd et veldig bra liv.

Seltzer trekker fram en historie fra begravelsen til Joachim Nielsen, der Christopher tok et oppgjør med enkelte under sin tale.

- Jeg visste at det satt mange kreditorer i salen. Det var meg høyst påliggende å fortelle dem at alle de penga Joachim skyldte dem, kunne de bare glemme å få.

Thomas Seltzer er for tiden på reise i USA. Prosjektleder for Trygdekontoret, Eirik Sandberg Ingstad, forteller at de har fått gode tilbakemeldinger etter programmet.

- De har vært fantastisk gode. Vi var litt spente, fordi det var første gang vi gjorde et intervju med bare én person. Men det var også litt spesielt, fordi det var et møte mellom to parallelle verdener. Thomas har vært veldig inspirert av Christopher Nielsen, og hele Trygdekontor-universet er preget av det, sier Ingstad.

Intervjuet varte i en time og ti minutter, men ble redigert ned til drøye førti for å få plass i programmet. Hele intervjuet kan du imidlertid se her.

 

Thomas Seltzer. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Thomas Seltzer. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer