Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Følte seg som femte hjul på vogna

Skuespilleren måtte sitte på ryggen til hesten mens den paret seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Scenen var faktisk ganske lett å filme. Vi hadde seks kameraer, og hadde jo bare et «shoot». Skuespilleren følte det som om han var til sengs med et par der han definitivt ikke burde vært til stede, men han ville absolutt gjøre scenen selv, sier Erlingsson, og ler.

At to hester har seg mens en rytter sitter på ryggen av merra har faktisk skjedd på Island. Sannsynligvis flere ganger.

- Jeg har nesten opplevd det selv, sier regissøren, og legger til:

- Dette handler om merras syklus, og den ene dagen hun er klar. Da er det ingenting som kan stoppe hingsten. Du kan ikke voldta en hest, forklarer han.

- Ble det føll av scenen?

- Nei, dessverre. Det ville jo vært fantastisk! Men vi hadde en annen episode da vi jobbet med hingsten, plutselig ble han veldig aggressiv og stakk av fra skuespilleren. Da var det ei merr selvsagt. Vi måtte ringe til eieren for å få tillatelse til samleiet. Det ble det faktisk føll av.

PRISVINNER: Islandske Benedikt Erlingsson (44) vant publikumsprisen under filmfestivalen i Tromsø for filmen. Foto: Ingun A. Mæhlum
PRISVINNER: Islandske Benedikt Erlingsson (44) vant publikumsprisen under filmfestivalen i Tromsø for filmen. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Benedikt Erlingssons debutfilm «Om hester og menn», eller «Hross i oss», som den heter på originalspråket, vant tidligere i vinter publikumsprisen under filmfestivalen i Tromsø, og var også Islands Oscar-kandidat. Vi møtte regissøren, som på Island er mest kjent som skuespiller og teaterregissør, i Tromsø i januar, rett etter den første pressevisningen.

- Var det noen som gikk, vil Erlingsson vite.

Det var det ikke. Men det var mange som lo.

- Jeg har fått fantastiske tilbakemeldinger på filmen, det eneste negative er at noen har forlatt salen, sjokkert over dyremishandlingen. Det er jo sant - i filmen, men ingen hester ble mishandlet under innspillingen, forklarer Erlingsson.

I filmen er det nemlig to hester som dør - det ene karakteriserer regissøren som et æresdrap, eieren tar livet av merra etter å ha blitt totalt ydmyket av den omtalte episoden med hingsten. Det andre «dødsfallet» er hakket mer grotesk. Men begge hestene er altså fortsatt i live.

- Den ene var til og med invitert på premieren i Reykjavík.

PARER SEG: Skuespiller Ingvar E. Sigurdsson følte seg noe beklemt da denne scenen ble spilt inn.
PARER SEG: Skuespiller Ingvar E. Sigurdsson følte seg noe beklemt da denne scenen ble spilt inn. Vis mer

- Kom hun?

- Ja, hun kom, og var med på den røde løperen.

Filmskaperen har den samme, tørre humoren som gjennomsyrer filmen. Etter verdenspremieren i San Sebastian skrev bransjebladet Variety: «En debut verdt å feire». Regissøren har selv skrevet manus, og begynte å sysle med tanken på en film allerede i 1997.

- Jeg kommer selv fra sentrum av Reykjavík, men ble sendt ut på en gård for å jobbe som tenåring, noe som er veldig vanlig på Island. Jeg var veldig heldig, og jobbet på en hestegård i fire somrer. Denne filmen er som terapeutisk healing for meg - jeg prøver å fordøye historien gjennom hjertet. Siden jeg var ung har jeg vært utrolig fascinert av hestekulturen her på Island, og har også blitt en del av den.

Man sier at å jobbe med barn og dyr er det vanskeligste man gjør på film. I så fall har Erlingsson hatt en voldsom utfordring, fordi her er det mange hester. Dyra har minst like viktige roller som skuespillerne, og har som seg hør og bør også navnene sine på rulleteksten.

- Å jobbe med dyr handler om forberedelser, og jeg jobbet med seks fantastiske hestetrenere. Vi hadde 400 hester inne på prøver - alle ville være med. Produsenten min var ekstra glad, for hestene er jo ikke organiserte, sier Erlingsson og ler.

HESTEJENTE: Svenske Johanna, spilt av Sigridur Maria Egilsdottir, er en av de få heltene i filmen.
HESTEJENTE: Svenske Johanna, spilt av Sigridur Maria Egilsdottir, er en av de få heltene i filmen. Vis mer

Flere scener viser islandshestens karakteristiske femte gangart, pass. Denne er det bare halvparten av alle islandshester som har, og de er også de mest eksklusive - eller de største statussymbolene, som Einarsson sier.

- Skuespillerne måtte være hestefolk for å få rollen. Men jeg var heldig - det er mange skuespillere på Island som også kan hest.

I filmen er det flere parallelle historier, mange basert på gamle islandske skrøner. «Om hester og menn» er også en hyllest til alle de utenlandske hestejentene som kommer til Island for å jobbe. I filmen representert av svenske Johanna, spilt av den islandske hestejenta Sigridur Maria Egilsdottir - filmens kanskje eneste helt.

- Hun kunne like gjerne vært norsk - eller dansk eller tysk. Island er full av slike jenter, de er som nonner - de er gift med hesten, sier regissøren.

Han eier selv fem hester, som står på en gård utenfor Reykjavík.

- Hestene er som familie. Den eldste fulgte meg i nesten 30 år, hun måtte avlives i høst - da var hun 32. Det er gammelt for en islandshest. Hun het Roshildur, og var oppkalt etter min bestemor. Nå heter min eldste datter det samme - hun er selvsagt oppkalt etter hesten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!