- Føltes som at Ari ville true meg til taushet

Ari Behn likte dårlig at høyrepolitiker Erik Lundesgaard kritiserte ham og Märtha i en kronikk i avisa.

KRITISERTE BEHN I KRONIKK: Etterpå ble Erik Lundersgaard oppringt av Ari Behn. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
KRITISERTE BEHN I KRONIKK: Etterpå ble Erik Lundersgaard oppringt av Ari Behn. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ari Behn er kjent for å ta sine dueller offentlig. Men han har også for vane å ringe opp personer som gjennom leserbrev, kronikker eller blogger er kritiske til ham og familien hans.

Seinest den 25. februar tok Ari Behn opp telefonen og ringte statsviter og blogger Erik Lundesgaard (30). Hensikten var å konfrontere Lundesgaard med kritikken han rettet mot Behn og kona Märtha Louise i en kronikk som sto på trykk i VG samme dag.

- Ari Behn ville skjelle meg ut fordi jeg hadde kritisert ham og Märtha. Jeg oppfattet samtalen som et forsøk på å manipulere meg, og det føltes som at han ville true meg til taushet, forteller Erik Lundesgaard til Dagbladet.

- Mindre intellingent Lundesgaard forteller at telefonsamtalen varte i rundt seks minutter, før han la på.

- Er Ari Behn uenig i det jeg skriver, får han sende inn et debattinnlegg til avisa i stedet for å fremstå som patetisk over telefonen. Han sa at han var utrolig skuffet over at jeg hadde skrevet denne kronikken, og brukte som argument at han hadde «tatt meg inn i varmen» etter at vi hadde møttes ved to anledninger, én gang i 2001 og én gang i 2006. Han hadde virkelig ikke noe annet å komme med enn føleri og hans argumentasjon framsto rett og slett som mindre intelligent, sier Lundesgaard, som er sønnen til UDI-direktør Ida Børresen.

I kronikken angriper han både prinsesse Märthas inntog i alternativbransjen og Ari Behns nye teaterstykke «Treningstimen».

- Behn sier at han med dette teaterstykket vil ta et oppgjør med det overfladiske i vårt samfunn. Hvis han virkelig vil gjøre det, kan han bare se på seg selv og kona. Når det gjelder Märtha, så er kjendiseri og uvitenhet en ganske grotesk kombinasjon, sier Lundesgaard.

Temperatur Han forteller at han bevisst trakk Ari Behn inn i kritikken av Märthas alternative metoder for å få en tabloid hook på kronikken. Lundesgaard hadde imidlertid ikke forventet å bli ringt opp av Ari Behn for å få en skyllebøtte over telefonen.

- Det er et alvorlig overtramp og en frekk hersketeknikk fra en mann som lever godt av ytringsfriheten og som er et medlem av kongefamilien. Han må tåle at folk er uenige med ham. Jeg mener at hans og prinsessens lefling med det alternative er en trussel mot folkehelsa, vitenskapen og det etablerte samfunnet.

Ari Behn på sin side var svært lite lysten å bruke energi på å skrive et debattinnlegg for å svare på kritikken. Forfatteren svarer følgende på hvorfor han ville konfrontere Lundesgaard over telefon:

-DRITTSLENGING: Ari Behn synes det var helt greit å ringe opp Erik Lundesgaard for å fortelle ham hva han mente om kronikken. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
-DRITTSLENGING: Ari Behn synes det var helt greit å ringe opp Erik Lundesgaard for å fortelle ham hva han mente om kronikken. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Jeg forbeholder meg retten til å kunne ringe opp enhver lettvekter som Erik Lundesgaard. Jeg mener en telefonsamtale holder i massevis når det gjelder å kommentere den type drittslenging og lettvintheter som Lundesgaard bedriver, skriver Ari Behn i en e-post til Dagbladet.

- Bortkastet møte Han svarer ikke på Dagbladets spørsmål om samtalen var ment som en trussel eller et forsøk på å manipulere Lundesgaard.

- Vi møttes for flere år tilbake, etter at Lundesgaard skrev en rørende mail til Kolon Forlag om hvor viktig det var for ham å møte meg i oppstarten av sin karriere. Forleggeren min syntes det var en god ide å vise litt velvilje overfor kidsa, sier Behn og fortsetter:

- Jeg innser nå at det var et temmelig bortkastet møte, all den tid Lundesgaard opptrer skammelig banalt i VG-kronikken og blogger i øst og vest om min angivelige herskerteknikk i en kort telefonsamtale. Her innrømmet han også spakt at han umulig kjenner til teaterstykket mitt som han angriper flere uker før premieren, svarer Behn.

Lundesgaard er imidlertid ikke den eneste meningsmotstanderen Behn har ringt opp.

I et intervju gjort den 24. februar, dagen før Lundesgaards kronikk var på trykk, sa Behn følgende til Dagbladet:

«En gang ringte jeg skribenten bak et leserbrev i Dagbladet. Jeg lot som om jeg var i et radiointervju og sa «hei, det Ari Behn, nå skal vi snakke sammen - og du er på lufta». Han ble relativt satt ut, kan du si - og la på etter et minutt. Den slags er terapi for meg».

«På lufta» Leserbrev-skribenten Ari Behn sikter til, er Fred Westerberg fra Narvik. En pensjonist som i 2009 hadde innlegget «Stormannsgal, Ari Behn?» på trykk i Dagbladet.

Noen dager etter ringte telefonen til Westerberg.

- «Det er Behn. Du er på lufta nå». Slik presenterte han seg, forklarer Westerberg.

CV Ari Behn

• Født 30. september 1972 i Århus i Danmark.

• Norsk forfatter, gift med prinsesse Märtha Louise (2002).

• Ari Behn debuterte som forfatter med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999.

• Har hatt mange dueller i media. Blant annet med Tore Renberg, Kjetil Rolness, Trygve Hegnar, Anne-Kat Hærland og Per Heimly, Erlend Loe og Carl-Erik Grimstad. I romanen «Vivian Seving etc.» tok han et oppgjør med flere virkelige personer, deriblant Carl-Erik Grimstad, tidligere soussjef på slottet.

• Aktuell som dramatiker med «Treningstimen», på Rogaland Teater. Som hadde premiere 30. mars. 

Pensjonisten var ute å handlet med sin kone på det tidspunktet og sa i fra at det passet dårlig med et intervju.

- Han fortsatte og spurte meg hva jeg mente med leserinnlegget, sier Westerberg, som tidligere bare har fortalt om hendelsen til lokalavisa Fremover.

- Jeg følte at han ville fange meg i en situasjon jeg ikke hadde kontroll over. Han ville drite meg ut på lufta uten forvarsel. For meg sank han ytterligere et hakk med måten han oppførte seg mot meg på, sier Westerberg til Dagbladet.

CV Erik Lundesgaard

• Født 10. juli 1980.

• Norsk statsviter, forlegger, politiker og samfunnsdebattant.

• Sønn av UDI-direktør Ida Børresen.  

• Lundesgaard er oppvokst på Høvik utenfor Oslo, nå bosatt i bydel Gamle Oslo.  

• I 2005 ga han ut boken «Skikk og bruk» på Cappelen Forlag AS. Lundesgaard etablerte i 2006 Lundesgaard Forlag AS etter hjemkjøpet av sin egen bok.

• Lundesgaard er medlem av Høyre, og lokalpolitiker i bydel Gamle Oslo. Han er nominert på listen til bystyret for Oslo Høyre ved valget i 2011.   

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer