Fomler seg til filmen

Fritjof Fomlesen kommer snublende. Mia Gundersen og Sverre Anker Ousdal er på plass. Nå mangler bare hundre katter, så blir det film om Lars Viks klossete figur fra teater og barne-TV.


NY FILM: Filmen om Fritjof Fomlesen (Lars Vik) skal tas opp i Tsjekkia med (fra venstre) Jonas Rønning, Mia Gundersen, Sverre Anker Ousdal og Henriette Steenstrup i de viktigste rollene.

«Fomlesen i kattepine» handler om hvordan kattehateren Rex Dobbermann (Sverre Anker Ousdal) og hans medhjelpere Britt Bull (Mia Gundersen) og Sam Bernhard (Jonas Rønning) forsøker å utrydde alle kattene i byen Kattesand og etterpå gi den navnet Dobberby.

Det dreier seg ikke om få katter, og produsent Aage Aaberge vil snart måtte gå ut og søke etter kattestatister til en scene der 80 dyr skal opptre sammen.

- De vil få vanlig statisthonorar, katteeierne altså, sier Aaberge.

25,5 millioner

Kanskje ikke rart at filmen vil koste 25,5 millioner, for Aaberge har også betalt dyrt for å sikre seg hovedrollekattene: Seks identisk utseende puser fra det belgiske byrået Academic Animals skal alternere i rollen som Pussi - den hemmelige katten til Dobbermanns datter Tess (Henriette Steenstrup).

- Tess kommer ut av skapet som katteelsker, sier Ousdal.

Og der møter hun den arbeidsløse advokaten Fritjof Fomlesen (Lars Vik) som mer eller mindre bevisst påtar seg jobben som kattenes forsvarer.

Baller på seg

Vik har Jacques Tati og Buster Keaton som sine store forbilder i slapstick-sjangeren og henviser til sistnevnte for å forklare dramaturgien rundt Fomlesen-figuren.

- Han får et problem som han forsøker å løse - og deretter bare baller det på seg.

Fomlesen sto alene og ustøtt på en teaterscene første gang i 1990, siden har han vært flere ganger på barne-TV, programmer som seinere er sendt i 14 land.

  • Kinofilmen «Fomlesen i kattepine» skal i hovedsak tas opp i Tsjekkia og får kinopremiere 2. juledag neste år.