Fomlesen fant fantastisk filmby

CESKÅ KRUMLOV (Dagbladet): Her ramler Fritjof Fomlesen inn i den idylliske lille byen Kattesand; akkurat idet lokaldiktator Rex Dobberman er i ferd med å knuse idyllen og gi den navnet Dobberby.

Slik starter den norske spillefilmen «Fomlesen i kattepine», men den virkelige idyllen - byen Ceskå Krumlov - helt sør i Tsjekkia, den lar seg ikke ødelegge. Byen er en filmkulisse i seg selv, praktisk talt uforandret gjennom århundrer, og nå vernet av UNESCO som et verdensviktig minnesmerke.

Og her, inn i den midteuropeiske kulturhistorien, kommer den norske slapstickfiguren Fritjof Fomlesen med kuleledd i armer og bein for å lage morofilm.

Mørk Mia

Fomlesen spilles som vanlig av sin skaper, skuespilleren Lars Vik. Ved sin entré til Dobberby møter han en bisk Britt Bull (Mia Gundersen) og hennes krafige kamerat Sam Bernhard (Jonas Rønning). Ja da, det likner på pitbull og St. Bernhard - det er derfor Rønning skal være mer kjøttfull enn åndfull og Mia har blitt brunette.

- Det finnes dessverre ingen lyse pitbuller, sier regissør Petter A. Fastvold som forklaring på hvorfor han har berøvet Norges sjefblondine for et av sine mest framtredende trekk.

- Det er bare deilig å skifte farge. Jeg har spilt med mørke parykker før, men alltid vært blond under. Dette er første gang jeg farger håret på ordentlig, sier Gundersen.

Bull og Bernhard er Dobbermanns ivrige assistenter i arbeidet med å fange alle byens katter, for å bruke dem i en grusom virksomhet. En virksomhet som skal filmes på Rjukan i et av Hydros nedlagte industrianlegg og deretter datamanipuleres inn i filmen - for å gi inntrykk av at det skjer i Ceskå Krumlovs slott, byens mest staselige bygg.

Filmby

- Lokalbefolkningen rister på hodet når vi forteller at vi ikke skal ha slottet med i filmen, sier Lars Vik.

En lokalbefolkning som for øvrig venter med stor tålmodighet på at kameraene skal ta en pause og de får klarsignal til å passere. De er vant til å vente:

Det er gjennomsnittlig ett filmopptak i måneden i Ceskå Krumlov - forrige storfilm var Steve Barrons «Pinocchios fantastiske eventyr».

At byen i tillegg til sine fiks ferdige kulisser kan by på smakfullt øl til fem kroner halvliteren og store, komfortable hotellrom til tre hundre kroner natta, er ingen ulempe.

- Skulle vi gjort dette i Trondheim hadde det kostet det dobbelte, sier produsent Aage Aaberge - som regner med å legge igjen fem millioner av filmbudsjettet i Ceskå Krumlov.

Actionfilm

I tre uker skal det norsk-tsjekkiske filmteamet sette sitt preg på byen. Og det gjør de: På rådhusveggen henger et flere meter høyt, ennå tildekket, portrett av Sverre Anker Ousdal som Rex Dobberman; butikken på hjørnet like ved er blitt til Lunds dyrehandel; banken har fått navnet Dobberbank og Fomlesens spesialkonstruerte bil raser førerløs gjennom de trange brusteinsbelagte gatene.

- Bilen er slik at føreren kan sitte skjult på gulvet. Vi har et helt lag av tsjekkiske stuntfolk her, filmen blir full av action, sier Aaberge.

Og en passe blanding av fantasi og realisme, akkurat slik som historien om Pinocchio:

Det at Mia Gundersen spiller en hundefigur, for eksempel, mens Fomlesen selv er en katt, er noe som ikke vil framstå som helt åpenbart - de har ikke haler og pels - når filmen kommer på kino til jul. Det står nemlig noe mellom linjene i Arthur Johansens manus, noe som er mest moro for voksne.

Internasjonal

- Jeg har ikke noen tro på barnefilmer som likner barne-TV. Filmene må være slik at foreldrene selv har lyst til å ta med ungene på kino, sier Aaberge.

- Jeg var skeptisk til filmideen i starten: Det var ikke noe poeng for meg å lage en film, det måtte også bli en god film, sier Lars Vik.

Nå tror han den blir god, en tro han deler med alle involverte; tsjekkere, nordmenn - og svensker. Medprodusent og distributør Svensk Filmindustri har nemlig store planer om å gjøre Fritjof Fomlesen til internasjonal filmhelt og vil allerede på filmfestivalen i Berlin i februar begynne å spre ryktet om en norsk hit for barn og voksne.

- Dette skal bli en film som jeg gleder meg til å vise fram. Den har varme, sjarm og humor - og så er det noe klassisk ved Fomlesen; noe fra Chaplin, Buster Keaton og Jacques Tati, skryter Aaberge.

IKKE HELT PIGG: Mia Gundersen har viklet seg inn i et piggtrådgjerde. Hun ofrer alt for filmen om Fomlesen.
ALLE MANN PÅ PLASS: Mia Gundersen, Fritjof Fomlesen og Jonas Rønning er hovedpersonene i den nye filmen.