Foo Fighters

Rikelig med hits og et par sleivspark.

KONSERT: BERGEN (Dagbladet): Dave Grohl er helt klart en mann av folket, og ga svar på tiltale. Selve oppskriften kunne trenge et par nyanser til.

Det så lenge ut som det dårlige været skulle legge sin klamme hånd over Foo Fighters og deres fans i Bergen i går, men den gang ei.

Festaften

Sola hadde timer tidligere jaget bort gråværsskyer og sørget for at hiter som «The Pretender», «Times Like These» og «Learn To Fly» uhindret fikk bane vei for en festaften for allsangkåte bergensere. Med få unntak holdt temperaturen seg stort sett forsvarlig høy gjennom hele konserten.

Rent estetisk er Foo Fighters på mange måter den rake motsetningen av Kiss, som beleiret festningen for en drøy uke siden.

Der de gamle New York-rockerne kamuflerte sitt rustne maskineri med bomber, granater og meterhøye flammer, er det pent lite staffasje som omslutter Dave Grohls patenterte og umiddelbare gitarrock.

Selv om Nate Mendel og Chris Shiflett er mer for statister å regne, er mye av kommunikasjonen berget ved Grohls evigunge Colgate-smil og Taylor Hawkins utagerende skinnpisking. Og omkranset av Bergens sju fjell og en bataljon på 20 000 tilhørere, er den visuelle rammen komplett.

Stjernebesøk

Da amerikanerne spilte i London forrige helg, kronet de forestillingen med gjesteopptredener fra ingen ringere enn Led Zeppelins Jimmy Page og John Paul Jones.

De britiske legendene glimret med sitt fravær under gårsdagens konsert i Bergen, uten at kidsa på grasmatta lot til å bekymre seg nevneverdig over akkurat det.

Mangler ballasten

Skjønt, jamsekvensene midtveis i settet talte sitt klare språk for at Foo Fighters har en ambisjon om å gjenskape noe av de gamle mesternes tøylesløse magi fra 60- og 70-tallet.

Foo Fighters har ikke den ballasten som kreves for et slikt stunt, men vet heldigvis å redde seg inn igjen.

Lavmælte «Heroes» og «Everlong» lader opp til moderne rock-klassikere som «Monkey Wrench» og «All My Life», mens «Best of You» sørget for at Grohl & Co kvitterte helskinnet ut av Koengen i går.

Foo Fighters må gjerne være et av verdens største band i dag, men rent musikalsk var det Homme og gjengen som var konger. I går måtte Foo Fighters pent finne seg i å sitte i dronningsetet.