FREDSKONSPIRATOR:
Gabriel García Márquez benyttet alltid sin posisjon som den eneste colombianer på verdensscenen til å «konspirere for freden» i hjemlandet. Tidlig på nittitallet søkte han å etab- lere vennskap med en ung forret- ningsmann og politiker ved navn Juan Manuel Santos for å påvirke ham. Han forutså at Santos en dag kunne bli president og bli den som kunne bringe krigen med FARC til en avslutning. Foto: NTB SCANPIX
FREDSKONSPIRATOR: Gabriel García Márquez benyttet alltid sin posisjon som den eneste colombianer på verdensscenen til å «konspirere for freden» i hjemlandet. Tidlig på nittitallet søkte han å etab- lere vennskap med en ung forret- ningsmann og politiker ved navn Juan Manuel Santos for å påvirke ham. Han forutså at Santos en dag kunne bli president og bli den som kunne bringe krigen med FARC til en avslutning. Foto: NTB SCANPIXVis mer

For 50 år siden kom «Hundre års ensomhet» ut. Er det fred i Colombia nå?

Djevelen ligger i ensomhetens forbannelse.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

En blockbuster fra sør: Det skulle ta fire århundrer å frambringe et verk som gjorde historien om den skarpsindige lavadelsmann Don Quijote fra la Mancha rangen stridig som den viktigste roman fra den spanskspråklige kulturkrets. Den magiske realismens hovedverk sprengte grensene for hva en roman kunne være, og sprengte opplagsrekorder over hele verden. Gabriel García Márquez hadde skrevet den første globale blockbuster fra sør.

Det oppnådde han ved å se vekk fra det som hadde vært oppskriften på vellykket historiefortelling helt siden de gamle grekere: en hovedperson med et mål, motstand, en løsning.

Utvikling og endring. García Márquez gir oss derimot en malstrøm av en slektssaga med 20 incestuøse hovedpersoner over sju generasjoner, som alle heter noenlunde det samme og bare lar seg skille ved deres forrykte livsprosjekter, som imidlertid alle har det til felles at de mislykkes kardinalt. Matriarken Ursula, som overlever de fleste, konstaterer stadig at tiden går i ring.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn